Sakarya Meydan Muharebesi’ne Sahne Olan Saha Tarihi Milli Park Oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı sahayı milli park ilan ediyor.

Sakarya Meydan Muharebesi’ne Sahne Olan Saha Tarihi Milli Park Oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun en son Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme getirdiği projenin süratle yapılması hususunda karar alındı. Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları dahilinde bulunan, İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi’ne sahne olmuş 13 bin 850 hektarlık sahada kurulacak milli park ile tarihe ait bilgi ve milliyet duygusunun pekiştirilmesi hedefleniyor. Türk egemenliğinin sürdürülebilmesi için bir dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı belirleme çalışmaları kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri, mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. gibi kaynak değerler tespit edildi. İstiklal Harbi açısından önem arz eden, Mangal Dağı, Yıldızdağı, Türbe Tepe, Duatepe, Kartaltepe, Karatepe, Sarıçal Dağı gibi muharebenin cereyan ettiği yerler milli park sınırları içinde yer alıyor.

ŞEHİTLİKLER İHYA EDİLECEK, UYGUN YERLERE ANIT VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ YAPILACAK
Sakarya Meydan Muharebesi Milli Park ilanını müteakip kaynak değerler (mevzi, siper ve binalar) ihya edilecek. Tanıtıma ve gelen ziyaretçilere rahat bir şekilde ziyaretlerini yapabilmelerine imkan sağlayacak altyapı ve tesisler inşa edilecek. Mevcutta inşaatı yarım kalmış olan Mehmetçik Heykeli ve Panoramik Müze tamamlanarak hizmete sunulacak. Muharebe alanının gelen ziyaretçilere anlatılması için uygun tur güzergâhları tespit edilecek ve buralara ulaşımı sağlamak için yollar yapılacak. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı ile yeni nesillere ecdadı ve onların göstermiş oldukları fedakarlıklar hatırlatılacak.

Savaşa katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 bininin en azından yaralandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Savaş literatürüne ‘Sakarya Kan Deryası’ olarak geçen, İstiklal Harbi’nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için gerçekleştirilen milli park çalışması ile mevzilerin onarımı ve ziyaretçilere gösterilmesi mümkün olacak. Ancak daha da önemlisi, bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek” dedi

Kaynak: İHA