Almanya'daki İslam Karşıtı Gösteriler

Almanya'nın Dresden kentinde bir süredir pazartesi günleri düzenlenen ''Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) gösterilerine Noel ve yılbaşı sebebiyle bir hafta ara verildiği açıklansa da gösterilerin bu hafta iptal edilmesinin arkasındaki nedenin "düşük katılım beklentisi" olduğu belirtildi.

Alman medyasında çıkan haberlerde, PEGIDA'nın kurucusu Lutz Bachmann'ın geçen pazartesi yapılması planlanan gösteriyi Noel ve yılbaşı nedeniyle beklenilen düzeyde katılım olmayacağını hesap ederek iptal ettiği ifade edildi.
Bachmann'ın katılımın beklenenden çok düşük kalacağını hesap etmesi nedeniyle kamuoyunda "PEGIDA hareketi güç kaybediyor" imajının yerleşmesini istemediği kaydedildi.
PEGIDA gösterilerine ara verilmesi, Alman medyasında "ırkçı PEGIDA yılbaşı tatiline çıktı" şeklinde yorumlara neden oldu.
En son 22 Aralık pazartesi günü Dresden'in merkezindeki Sempera Operası önünde toplanan PEGIDA taraftarları, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in göçmen politikalarına tepki göstererek, "Biz halkız" sloganları atmıştı. PEGIDA yanlıları, ayrıca üzerinde göçmen ve sığınmacı karşıtı yazılar bulunan dövizler taşımıştı.
Hırsızlık, adam yaralama ve uyuşturucu kullanma suçlarından sabıkası bulunan 41 yaşındaki Lutz Bachmann'ın kurduğu PEGIDA grubu, ilk eylemini 20 Ekim'de Dresden'de düzenledi.

Lutz Bachmann, 22 Aralık'taki protesto gösterisinde 29 Aralık'ta Noel nedeniyle gösteri olmayacağını açıklamış ve bir sonraki protestonun 5 Ocak pazartesi akşamı yapılacağını bildirmişti.
Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen PEGIDA eylemlerinin ilkine katılanların sayısı resmi rakamlara göre 350 civarında olurken, ilerleyen günlerde bu sayı gittikçe arttı. PEGIDA'nın 27 Ekim'deki eylemine 500, 3 Kasım'dakine bin, 10 Kasım'dakine bin 700, 17 Kasım'dakine 3 bin 200, 24 Kasım'daki eylemine 5 bin 500 kişi katıldı.

Aralık ayında ise PEGIDA'ya verilen destek ciddi oranda arttı. Grubun 1 Aralık'taki eylemine 7 bin 500, 8 Aralık'takine 10 bin, 15 Aralık'takine 15 bin ve 22 Aralık'takine 17 bin 500 kişi iştirak etti.
Pazartesi günü Köln'de Türk sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği PEGIDA karşıtı bir başka gösteri yapılacak. Bu gösterinin de Almanya'da ses getirmesi bekleniyor.
- Bir haftada 260 bin imza desteği -
Öte yandan, PEGIDA adlı harekete karşı internet üzerinden başlatılan "Biz halkız! Kökene, ten rengine ve dine bağlı olmaksızın" kampanyasına destek büyüyor. Karl Lempert adlı Alman kullanıcı tarafından 23 Aralık'ta "Renkli bir Almanya için-PEGIDA'ya karşı 1 milyon imza" başlığıyla change.org adlı internet platformunda başlatılan kampanyaya katılanların sayısı hızla artıyor. Kampanyaya destek verenlerin sayısı bir haftada 260 bini geçti.
İlk 48 saat içinde 30 bin kişinin destek verdiği kampanya, sosyal medyada çok sayıda paylaşımın ardından pazartesi günü 262 bin imzaya ulaştı. Birçok siyasetçinin de destek verdiği imza kampanyasında bir milyon imza hedefleniyor.
Bunun dışında ''PEGIDA'ya hayır'' sloganıyla başlatılan imza kampanyasına karşı PEGIDA yanlısı bir Alman da aynı platformda ''PEGIDA'ya evet" sloganıyla imza kampanyası başlatmıştı. Ancak bu kampanyanın sadece üç gün sürebildiği ifade edildi. Bunun sebebinin kampanyayı başlatan kişinin aldığı çok sayıda ırkçılık içeren yorum olduğu ifade edildi.
Change.org internet sitesinin Almanya Sorumlusu Gregor Hacmack, ismi açıklanmayan şahsın kendi inisiyatifiyle kampanyayı sonlandırdığını ve online imza kampanyası platformu olarak yapılan yorumların birkaç yüzünü okuduklarını, çok olumsuz olanları sildiklerini belirtti.

1 milyon destek hedefleyen PEGIDA yanlısı kişi, üç günde 36 bin 699 kişiye ulaşabildi.
- Pazartesi gösterileri 1989'da başlamıştı -
Almanya'da son günlerde PEGIDA hareketiyle gündeme gelen pazartesi gösteriler, ilk olarak 25 yıl önce Leipzig kentinde o dönem Doğu Almanya yönetimine karşı sivil halk hareketi olarak başlatıldı. Bugün ise pazartesi gösterileri PEGIDA gibi yabancı düşmanı ve İslam karşıtı bir hareketin ilham kaynağı olmuş durumda.
PEGIDA hareketi bu eylemleriyle ülkeye daha fazla mülteci gelmesine karşı çıkıyor ve Almanya'nın "İslamlaştığını" savunarak önlem alınmasını istiyor.
İki Almanya'nın birleşmesi öncesinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin (DDR) Leipzig kentinde ilk kez 4 Eylül 1989 yılında yapılan ve bin 200 kişinin katıldığı pazartesi gösterilerinde DDR'de demokrasiye geçiş talep edilmiş ve iktidarda bulunan Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin uygulamaları eleştirilmişti.
Ayrıca ''Biz halkız'' sloganıyla ortaya çıkan göstericiler her hafta pazartesi günleri toplanarak DDR vatandaşlarına daha fazla özgürlük ve seyahat izni verilmesini istemişti. 1989'un sonbahar aylarında bu gösteriler her hafta Dresden, Magdeburg, Rostock ve Potsdam gibi kentlere de sıçradı. Gösterilere katılanların sayısı 6 Kasım 1989'da 500 bini buldu.
Tüm bu gösterilerin ve diğer siyasi faktörlerin de bir araya gelmesiyle 9 Kasım 1989'da önce Berlin Duvarı yıkıldı, ardından 3 Ekim 1990 yılında iki Almanya birleşti.
Kaynak: AA