Bodrum'da Çevreciler Rüzgar Enerji Santraline Tepki Gösterdi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde aralarında siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin bulunduğu topluluk yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralini doğal varlıkları tahrip edeceği gerekçesi ile karşı çıktıklarını açıkladı.

Bodrum'da Çevreciler Rüzgar Enerji Santraline Tepki Gösterdi

Çevreciler açıklamalarında 13 adet rüzgar tirubun için gereken arazinin 150 katı büyüklükte alanın kamulaştırılmasına karşı çıktıklarını ifade ettiler. Ayrıca tahsisi istenen 14 milyon hektar arazinin yüzde 10 imarı olduğu konusundaki söylentileri de endişe verici bulduklarını söylediler. Rüzgar Enerji Santrali yaklaşık 10 hektar alana yapılaması öngörülmesine rağmen Bin 438 hektar alanın yani Kara Ada’nın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde bir alanın kamulaştırma ve tahsisinin yapılmasını düşündürücü buldukları, belirtiliyor.

Bodrum Mavi Yol Girişimi öncülüğünde düzenlenen Basın açıklaması; Bitav (Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ), CHP, MHP, Cumhuriyet Kadınları Derneği Halikarnas Şubesi, Turgutreis şubesi, Yalıkavak şubesi, Çydd (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Dosev (Dereköy Doğa Sevenler Derneği), Halkların Demokratik Partisi Bodrum Şubesi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Bodrum İlçe Örgütü, Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği, Tema Vakfı Bodrum Gönüllüleri, Torba Koyu Derneği, Yeşiller Sol Gelecek Partisi Bodrum İlçe Örgütü, Denizciler Derneği temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bodrumlu çevreciler, Yalıkavak Geriş bölgesinde yapılması planlanan 13 adet Rüzgar Elektrik Santralinin tanıtımdan ve bilgilendirmeden uzak, bilimsel raporlarının eksik, var olanların da gerçeklerden uzak olduğu gerekçesi ile karşı çıkıyor. Efsa Verdön adlı bayan tarafından okunan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Tüm aşamalar, izinler ve kamulaştırmalar yapılıyor; bu aşamada akıllarına bölgede yaşayan ve konunun asıl muhatabı olan yerel halk, meslek odaları, dernekler ve kurumlardan görüş almak gelmiyor da toplantıda hileli bir şekilde toplantıya katılım adı altında paydaşlık imzası alınıyor. Bu toplantılar GOLD Standart Belgesi alabilmek için gerekli olan paydaşların olumlu görüşlerini almak amaçlıdır. Rüzgar Santrali için kullanılacak alanın 10 hektar(98 bin m2)olarak öngörülmesine rağmen 1438 hektar( 14 milyon 380 bin m2) alanın yani Kara Ada’nın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde bir alanın kamulaştırma ve tahsisinin yapılması ,niçin gerekmektedir? Yalıkavak için öngörülen tünel alanının da bu kamulaştırılan alanın içinde kalmış olduğunu görmek de kaygılarımızı arttırmaktadır. Ne yapılmak istendiği anlaşılır ve şeffaf değildir, şaibelerle doludur. Birçok yeni mağdur doğuran, yeni doğa katliamlarına yol açan, yerel inisiyatiflerin onayını almayan, denetimden uzak, şaibeli projelere hayır diyoruz”dedi.

Kaynak: İHA