Tarihi Evler Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Bartın’da bulunan ve geçmişe ışık tutan tarihi evler bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

Tarihi Evler Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi evler vatandaşları da endişelendiriyor. Bartın’ın Kırtepe ve çeşitli mahallelerinde bulunan tarihi evlerin önünden geçen vatandaşlar bir önlem alınması için yetkililerden yardım istedi.

Vatandaşların yıkılma tehlikesi olan tarihi evlerin bulunduğu sokaklardan geçmeye korktuğunu ifade eden Kırtepe Mahallesi Muhtarı Münir Fazıl Seyhan, “Kırtepe Mahallesi’nde tarihi eser vasfına sahip çok sayıda binamız bulunuyor. Bunların bir kısmı tamirat görmüş, içinde oturuluyor. Bir kısmı da kaderine terk edilmiş durumdadır. Kaderine terk edilmiş binalardan içlerinde tehlike arz edenler de var. Buralar okullar bölgesi olduğu için bu binaların altına sağına soluna öğrencilerde girip çıkıyor. Acil olarak el atılması gereken 2 tane binamız var. Ben gerekli yerlerle görüşmeler ve yazışmalar yaptım. Bu binaların kesinlikle yıkılması lazımdır” dedi.

Kentte bulunan tarihi evler hakkında bilgi veren Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ise, “Bartın’da 275 tane tescilli tarihi bina bulunmaktadır. Bu binalarımızın büyük bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Proje yardımları yapılmaktadır. Restorasyon için hibe yardımı yapılmaktadır. Fakat şu anda tehlikeli ibaresini taşıyan binalar söz konusudur. Bunları ilgili belediyeler tehlikeli ibaresi kullanarak, oradaki vatandaşları uyarmaya çalışıyorlar. Ama bizde bu binaları rölevesini de yaptırarak turizme kazandırma istiyoruz. Tehlikeli ibaresi taşıyan bir binanın yıkılabilmesi için kurul kararı gereklidir. Kurul kararında da rölevesi yapıldıktan sonra yıktırılır ibaresi var. Yani ilgili belediyelerle bizler bir binayı yıktırabilmek için kurul kararına ihtiyaç duyarız. Bir binayı turizme kazandırabilmek için mutlaka rölevesinin yapılması lazımdır. Projesinin yapılması lazımdır. Yani bina sahipleri bir dilekçe ile bize müracaat ediyorlar, bir mimarla görüşüp, rölevesini yaptırıyorlar. O projeyi biz bakanlığa sunuyoruz. Bakanlık uygun görürse hem proje yardımı yapıyor. Projesi bittikten sonra proje yardımı yaptıktan sonra da binanın restorasyonu için de bakanlık hibe yardımı yapıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA