Tarihi Akkale Çalılardan Temizlendi

İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan tarihi Akkale harabelerinin turizme kazandırılması amacıyla ilk adım atıldı.

Tarihi Akkale Çalılardan Temizlendi
Erdemli Limon Doğa Kulübü'nün (ELİDOK) sosyal sorumluluk projesi kapsamında tarihi Akkale’de gerçekleştirilen yüzeysel temizlik çalışmalarıyla, Kumkuyu Yat Limanı’na bakan tarihi kent adeta yeniden doğdu.
İçerisinde akademisyen üyelerin de bulunduğu ELİDOK tarafından tarihi kale daha önce gezilerek rapor hazırlandı. Rapor ilgili kurumlara sunuldu. Gerçekleşen işbirliği çerçevesinde de İçel Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından İçel Müze Müdürlüğü uzmanları gözetiminde tarihi bölge çalılıklardan temizlenerek yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Eserlerin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte de yöreye ziyaretçi akını yaşandı.

Konuyla ilgili bilgi veren ELİDOK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Halis Uğuz, “Burayı ziyarete geldiğimiz de çalının çırpının arasındaydı. Hiçbir tarihi doku gözükmüyordu. İçel Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na müracaat ettiğimizde konuya çok hassas davrandılar. Burayı en azından şu haliyle temizlediler. Birçok kısmı gün yüzüne çıktı. Bundan sonra da üniversitelerimiz bu konuya el atmalı. Özellikle de arkeoloji bölümü. Burada ciddi anlamda bir çalışma yaparak turizme tam anlamıyla kazandırılmalı” dedi.

İçel Büyükşehir Belediyesi Erdemli-Silifke Koordinasyon Daire Başkanı Hasan Gubaroğlu da, “Buranın gezilemez olduğunu tespit ettik. Yıllardır temizlik yapılmamıştı. Büyükşehir olarak bu işe el atmamız gerektiğine inandık. Müze Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptık. Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın bu konudaki hassasiyetleri ve talimatları doğrultusunda bir temizlik çalışması başlattık. Şuanda görüldüğü gibi gezilemeyen alan kalmadı” diye konuştu.

Kulüp üyesi Ayfer Gökçe de, “Akkale’nin daha önceki haliyle şimdiki hali arasında çok fark var. Ciddi bir temizlik yapılmış. Eserler ortaya çıkmış” dedi.

Kaleyi birkaç kez gezdiğini ve burayı çalı yığını olarak bildiğini ifade eden Gülsüm Seray Kara ise, “Önceki halini biliyorum. Buraya 3 defa geldik. Ben sadece kocaman bir çalı yığını olarak biliyordum burayı. Ama şimdi böyle görünce çok şaşırdım” diye konuştu.

Bundan sonraki süreç için, üniversitelerin arkeoloji bölümleri, Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu belirtilen tarihi kale ve kentte çalışma başlatması için davet ediliyor.
Kaynak: İHA