'Türkiye, Çocuk Kardiyolojisinde İyi Durumda'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Pektaş, Türkiye'nin çocuk kardiyolojisi özellikle de kalp cerrahisi konusunda çok iyi bir konumda yer aldığını bildirdi.

Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çocuk kardiyolojisinde ve cerrahide çok iyi bir konumda bulunduğu belirterek, bebeklerin doğdukları birinci günden itibaren ameliyat edilebildiğini kaydetti.

Çocuklarda bazı kalp rahatsızlıklarının doğar doğmaz fark edilemediğini vurgulayan Pektaş, şöyle konuştu:
"Aileler çocukları için kimi zaman üst solunum enfeksiyonu ya da çabuk yorulma şikayetleriyle doktora başvurabiliyor. Bu tip şikayetlerle gelen çocukların kalbini doktor dinlerse, 'üfürüm' olarak bilinen kalp sesinin normalden farklı bir biçimde duyulması sonucunda tanı koyarak ya da şüphelenerek bize gönderiyor. 10-15 dakika süren, kalbin bütün boşluklarını ve damarlarla ilişkisini gösterebildiğimiz aletimizle tanı koyabiliyoruz."
-Bebeğin kalbi anne karnında incelenebiliyor
Pektaş, günümüzde "fetal ekokardiyografi" denilen cihazla anne karnındaki bebeğin kalbini inceleyebildiklerini belirterek, bu uygulamanın genellikle hamileliğin 17-21. haftalarda yapıldığını ifade etti.

Uygulamanın, 20-25 dakika sürdüğünü ve bebeğe hiçbir şekilde zarar vermediğini dile getiren Pektaş, şöyle devam etti:
"Bu ultrasonla kalbi değerlendiriyoruz ki yüzde 90-95'e yakın bir pozitiflik oranı var. Türkiye, çocuk kardiyolojisi alanında gelişmiş bir ülke. Bebeğin anne karnındayken kalp hastası olduğu tespit edildiğinde, doğdukları birinci günden itibaren ameliyat yapılabiliyor. Türkiye'de kalp konusunda her türlü cerrahi operasyon yapılabiliyor. Türkiye, çocuk kardiyolojisi özellikle de kalp cerrahisi konusunda çok iyi bir konumda yer alıyor. Anne karnında bir tanı koymamız bizim açımızdan çok önemli. Yapılan araştırmaların dünya genelinde gerçekleşen her 100 doğumdan birinde doğumsal kalp hastalığı görüldüğünün tespit edildi."
Kaynak: AA