Tiryakioğlu Açıklaması

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarımsal desteklerden faydalanma konusunda Gaziantep’in kendine altın tepside sunulan bazı imkanlardan yeterince faydalanmadığını söyledi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve GTB işbirliğiyle, 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik hibe destekleri eğitim toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak adına verilen hibe desteklerinin işletmelerin gelişimine önemli katkı sunduğunu ifade etti.

Gaziantep'in çeşitli fonlardan sağlanan hibe desteklerinden faydalanma noktasında gerilerde kaldığına dikkat çeken Tiryakioğlu, "Tarımsal desteklerden istifade etme konusunda maalesef şehir olarak çok gerilerdeyiz. Bizlere devletimiz tarafından altın tepsilerde sunulan bazı nimetler var, ama biz bu nimetlerden yararlanmada nedense çok ağır kalıyoruz" dedi.

İşletmelerin çalışması, gelişmesi ve yenilenmesi için mutlaka ama mutlaka yatırıma ihtiyaç duyulduğunu bu yatırımların olabilmesi içinde destekleme ve hibelerden yeterince faydalanılması gerektiğini kaydeden Tiryakioğlu, "Rekabet gücü ancak yatırımla olur, yatırımda ancak parayla. İşletmelerimizi daha ileriye taşıyalım diye bizlere sağlanan proje bazlı bu olanaklardan artık zaman kaybetmeden yararlanmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde daha fazla üreterek, gerçek rekabetçi gücümüzü ortaya koyabiliriz" diye konuştu.

TÜBİTAK'TAN FAYDALANMA ORANIMIZ ÇOK DÜŞÜK
Konuşmasında Gaziantep'in TÜBİTAK'tan faydalanma oranında da istenilen seviyelerde olmadığına işaret eden GTB Başkanı Tiryakioğlu, sanayi şehri Gaziantep’in bu konudaki iller sıralamasında 12. sırada yer aldığını dile getirdi.

İşletmelerde proje ve AR-GE kültürünün yerleştirilmesinin ve geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"İnovatif düşünce işletmelerimizde bir kültür haline getirilmeli. Gelişim olmadan yaşama ve ilerleme şansımız olmadığını öncelikle kabul etmeliyiz. İşletmesi olan bir kişi durduğu an, o artık geri gitmiş sayılır. Bu nedenle değişime ve gelişime mantıken hep açık ve hazır olmamız gerekiyor."
HEDEF 100 PROJE
Kırsal Kalkınma yatırımlarının 2006 yılında başladığını hatırlatan Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise konuşmasında şu ana kadar 170 proje ile Gaziantep'e 47 milyon TL katkı sağladıklarını açıkladı.

2014 yılında 39 projelerinin desteklendiğini 2015 yılında ise hedeflerinin 100 proje olduğunu belirten Karayılan, başvuruda bulunan tüm işletmelerin bu isteğinin kabul görmesi için ciddi şekilde çaba harcayacaklarını söyledi.

Karayılan, proje bedelinin 3 milyon TL’ye kadar çıktığını ve bunun 1,5 milyon TL’sinin hibe olarak işletmelere geri dönüşüm yaptığını sözlerine ekledi.

Toplantının son bölümünde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Aynur Önder, proje kapsamındaki uygulamalar hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
Kaynak: İHA