(özel Haber)

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Doğa Bilimleri Kimya Laboratuarı açmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Bu laboratuar sayesinde Kayseri hem ilaç, hem kimya konusunda çalışma yapacak ve üretimini gerçekleştirecek” dedi.

(özel Haber)

972 fabrikanın bulunduğu ve 24 kilometre kare alanda bulunan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, bölgede Doğa Bilimleri Kimya Laboratuarı açmak için başlatılan çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Hasyüncü, “Kayseri’de nelerin eksik olduğu konusunda araştırmalar yaptık. Yaptığımız araştırmalarda, kimya ve ilaçta çok eksik olduğunu, Kayseri’nin sağlık merkezi olduğunu, bununla birlikte sağlık sektöründe üretim yapmamız gerektiğini öğrendik. Bunları araştıracak ve geliştirecek bir kimya Doğa Bilimleri Kimya Laboratuarı açmaya karar verdik. Bunun projesi bitti. Her yıl bütçemizden belli kaynağı bu binaya aktararak, devlet tarafından da iç malzemelerinin, laboratuar malzemelerinin alınması ve bilim adamlarının gelerek bu doğa bilimlerini araştırıp, orada fizibilite yaparak sanayiciye faydalı olması, cari açığı kapatacak ilaçlar ve kimyevi maddeler yapması konusunda çalışmalarımız olacak. Alıştığımızın dışında katma değeri yüksek olan ürünleri üretmeye çalışacağız” diye konuştu.

Hasyüncü, “Üniversitemiz Türk asıllı ve Alman olmak üzere iki bilim adamı ile anlaştı. Onların belli proje bedellerini ödüyorlar. Onlar geçen hafta bize brifing de verdiler” diyerek, laboratuarın kurulmasından sonra yurt dışından bilim adamının gelmesine de gerek kalmayacağını söyledi.

Hasyüncü, “Bizim Kayseri modellerinden birisi de, başarılı öğrencileri yurt dışına gönderiyoruz. Üniversitemizde hayırseverlerimizin de desteği ile onlarca belki yüzlerce öğrenci yurt dışında doktoralarını yapıyorlar aynı zamanda onlardan da bilgi transferi de yapacağız” diye konuştu.

Laboratuarın hem ilaç hem de kimya konusunda çalışmalar yapacağını ve ilaç üretiminin gerçekleştirileceğini belirterek, “Bitki özünden şöyle kansere ilaç yapılabilir, şu ottan şu yapılabilir denilecek ve üretimi yapılacak. Türkiye alternatif tıbba döndü ama Avrupa daha önceden dönmüştü. Eczanelerde iki bölüm var. Biri kimyasal ilaçlar diğeri de alternatif tıp bölümü. Bizde de bu şekilde olacak.

İnşallah bundan sonra Kayseri ve Ülke için daha iyi yatırımlara bakıyoruz. Katma değeri yüksek ürünlere bakıyoruz. Dünyanın birçok yerine biz de ilaç gönderebiliriz.

Kurulacak olan Doğa Bilimleri ve Kimya Laboratuarı hem bir tarafta istihdamı artıracak çalışma hem de elde edilecek gelirlerle insanların yaşam tarzlarını değiştirecek. Kayseri olarak artık yatırımlara ve ülkenin gelir seviyesini yükseltecek yatırımlara yöneliyoruz.

Sanayi-Üniversite işbirliği kapsamında bir çok faaliyetlerimiz var. Geçtiğimiz yıllarda yine Türkiye’de model olacak ORAN-OSB-Üniversite işbirliği ile endüstriyel tasarım merkezini açtık. Gayemiz, üniversitedeki bilim adamlarımız veya mucit dediğimiz katma değeri yüksek olan teknolojik ürünleri tasarlayarak sanayi ile işbirliği yapmasını temin etmek. Bu merkezi yaparak anahtarını üniversitemize teslim ettik ve şimdi arkadaşlarımız çalışıyorlar. Meslek meslek inceliyorlar ve hangi mesleğin neye ihtiyacı alacağını tespit ediyorlar.” diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgesi olarak güneş enerjisinden faydalanmak için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Ahmet Hasyüncü, “İlk olarak araştırdığımız zaman kendi firmama kurmuş oldum. Türkiye’de ilk defa bir megavatlık güneş santralını devreye almış oldum. Hakikaten verim yönünden ve enerji konusunda iyi olduğunu gördüm. Bunun sonrasında bölgede ve sanayicilerin nasıl kullanabileceğini her toplantıda anlattım. Bölgemizde 7 megavat kendi bünyemizde 10 megavat da yap-işlet-devret modeli ile 17 megavatlık güneş santralının montaj safhasına geldik. Panellerimiz geldi. Tahmin ediyorum birkaç ay içerisinde devreye alacağız, Türkiye’nin değil, orta doğu ve Balkanlar’ın en büyük güneş enerji tarlalarından biri olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Kayseri Serbest Bölge’de boş bir alan bulunduğunu ve burada güneş enerji panelleri ile çalışma yapmak istediklerini söyleyen Hasyüncü, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Serbest bölgede atıl olan bir alan var. Gerek başkanlarla gerekse sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile görüştük. Atıl olan alan verilirse büyük bir kısmını kapatırız. Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekareyi kapatabiliyoruz. Bunu da çatılarını güneşe karşı koyarsak yaklaşık 150 megavatlık bir enerji alma imkanımız var. Eğer bürokratik engeller çıkmazsa yapacağımız kaynağımız var, ekibimiz var, deneyimimiz de var. Dolayısıyla KCTEAŞ’a 165 megavatlık bir müracaat var. Yani Kayseri’nin toplam enerji tüketimini 350 megavat olarak kabul edersek, bu da gösteriyor ki, bizim proje ve diğerlerinin projeleri hayata geçerse Kayseri en geç iki yıl içinde kendi kullandığı enerjinin tamamını güneşten elde etme imkanı var.

İnsanları doğru yola yönlendirirseniz, insanlar yatırım yapacak imkanları olduğunu görüyor. Bunun üzerine de güneşi şu anda tavsiye ediyoruz. Sanayicilerimiz de yurt dışına enerji bağımlılığını kısmen de olsa azaltabilirler.

Almanya yılda 900 saat, Kayseri bin 550 saat güneşten istifade ediyor. Çok rantabl yatırım olarak görülüyor.”
Kayseri’de yapımı planlanan banliyö hattı ile ilgili olarak ise Hasyüncü şunları söyledi:
“Bu Avrupa’da yıllardır uygulanan çalışma. Bu gün bir Çin’de ve Rusya’da iki veya üç katlı metro var. Milyonlarca insanı taşıyorlar. İnsanlar şehre yerleşeceğim diye şehir trafiğini çok aksatmayacaklar. İnsanlar bulundukları yerde oturmaya başlayacak, şehre gelip burada çalışıp akşam evine dönme imkanına kavuşacaklar. Keşke bunları yıllar önce yapabilseydik. Şehir merkezinde trafik bu şekilde olmasaydı. Sadece OSB olarak değil şehirde hizmet sektörüne, devlet dairelerinde çalışanlara da faydalı olacaktır. Hat üzerinde oturan insanlar şehir merkezine göçmeyi kafalarından çıkarmış olacaklar.”
Kaynak: İHA