İranlı 3 Kardeş Kırbaçtan Kaçıp Türkiye’ye Sığındı

İran’da müzik yaptıkları için kırbaç ve hapis cezasına çarptırılan 3 kız kardeş çareyi Türkiye’ye kaçmakta buldu.

İranlı 3 Kardeş Kırbaçtan Kaçıp Türkiye’ye Sığındı

İranlı kız kardeşler Nafiseh Mansouri (29), Zahra Mansouri (24) ve Fatameh Mansouri (21), İran’da müzik grubu kurarak özel etkinliklerde şarkı söylemeye başladı.

Ancak babaları Ali Mansouri, 3 kız kardeşin müzik yapmasını istemediği için Nafiseh ve Zahra Mansouri’yi küçük yaşta evlendirdi. Zahra 9, Nafiseh ise 13 yaşında babaları tarafından evlendirildi. Baba Mansouri’nin kızlarını evlendirmesine karşı çıkan anne Tahreh ise kızlarını yanına alarak başka bir bölgeye taşındı. Mansouri kardeşlerin bir klip çekerek sosyal medyada paylaşması sonucunda İran rejimi 3 kız kardeşe 74 kırbaç ve bir yıl hapis cezası verdi. Ancak ceza 2 yıl tekrar aynı suçu yapmamaları şartıyla ertelendi. Özel bir etkinlikte tekrar konser veren Mansouri kardeşlerin şarkı söylediği mekanı polislerin basması sonucunda 3 kız kardeş çareyi kaçmakta buldu. Cezanın katlanması sonucu Şubat 2014 tarihinde trenle Ankara’ya ulaşan 3 kız kardeş, mültecilik başvurusu yapmak için Birleşmiş Milletlere başvurdu, ancak olumsuz cevap geldi.

Müzik yaptıkları için 74 kırbaç ve bir yıl hapis cezasına çarptırılan ortanca kardeş Zahra Mansouri yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Babam bizi çocukken evlendirdi. Biz annemle beraber kaçmaya çalıştık. Sonra da müzik grubuna girdik. Birkaç kere babam bizi şikayet ettiği için polis evimize geldi. Bunun sonucunda 74 kırbaç ve 1 yıl hapis cezası verildi.

Biz para kazanmak için şarkı söylemek zorundaydık. Doğum günlerinde, partilerde şarkı söylüyorduk. Babam dindar adamdı. Şarkı söylememizi istemiyordu. O yüzden bizi evlendirdi. Ben 9 yaşında ablam da 13 yaşında evlendi. Bir mekanda kadın ve erkeğin olmaması gerektiği için biri ihbar etmiş ve partide şarkı söylerken polis baskın yaptı. Biz kaçtık. Annemi aradık, 'eve gelmeyin polis burada' dedi.

Trenle Türkiye’ye geldik. Birleşmiş Milletlere gittik, mültecilik başvurusunda bulunduk. Birleşmiş Milletler de 9 ay sonra randevu verdi. Görüşme yaptıktan sonra 10 ay bizi beklettiler ve reddettiler.”
Kaynak: İHA