Asansörlerin Yüzde 68'inin Kullanımı Sakıncalı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İçel Şube Başkanı Alper Turna, asansörlerin çoğunun kullanımının sakıncalı olduğunu ifade ederek, "2012 yılında denetimleri yapılan 44 bin 333 asansörün yüzde 77,77’sinin, 2013 yılında denetimleri yapılan 59 bin 706 asansörün yüzde 63,30’unun, 2014’ün ilk sekiz ayı itibarıyla da denetimi yapılan 35 bin 575 asansörün yüzde 68,38’ünün kullanımı sakıncalı bulunmuştur" dedi.
İş ve asansör kazalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan MMO İçel Şube Başkanı Alper Turna, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'de iş ekipmanlarının günlük, haftalık, aylık, 3 aylık ve benzeri düzenli aralıklarla muayenelerinin yapılması ve tüm bakım, onarımlarının kayıt altına alınması gerektiğini belirtti.
Ayrıca iş ekipmanlarının çalışmaya başlamadan önce operatörler tarafından kontrole tabi tutulması gerektiğini kaydeden Turna, "İnşaat vinçlerinin ve cephe asansörlerinin günlük, haftalık, aylık bakımları sorumluluk alanımıza girmediği gibi bunların ne şekilde yerine getirildiğini bilmemekteyiz. Asansörler üretim, montaj, periyodik bakım safhalarında yeterli denetimden geçmiyor. Belediyeler, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez Odamız gibi bir A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır. Bu kapsamda duyarlı az sayıda belediye ile Odamız arasında yapılan protokollere bağlı olarak 2012 yılında denetimleri yapılan 44 bin 333 asansörün yüzde 77,77’sinin, 2013 yılında denetimleri yapılan 59 bin 706 asansörün yüzde 63,30’unun, 2014’ün ilk sekiz ayı itibarıyla da denetimi yapılan 35 bin 575 asansörün yüzde 68,38’ünün kullanımı sakıncalı bulunmuştur. Bu sonuçlar,asansörlerin üretiminden montajına ve periyodik bakımlarına kadar yeterli denetimden geçmediğini açıkça göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"ÇÖZÜM KAMUSAL DENETİM VE KAMUSAL HİZMET PERSPEKTİFİNİN BENİMSENMESİNDE"
Asansör firmalarında mühendis istihdamı ve firmaların denetiminin dışlandığını savunan Turna, "Son 19 yılda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından altı adet asansör yönetmeliği yayımlanmış, 1995 tarihli Yönetmelikte asansör imalat, montaj ve bakım firmalarının birer elektrik ve makina mühendisi istihdam etmesi ve bu firmaların elektrik ve makina mühendisleri odalarından büro tescil belgesi alması zorunlu tutulmuş ancak daha sonra bu gereklilikler yönetmeliklerden dışlanmıştır. Elektrik ve makina mühendisleri odalarımız, üyelerimizin eğitilmesi ve mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi yanı sıra asansör projelerinin teknik esas ve usullere uygunluğunun denetiminde etkin görev alacak bilgi ve deneyime sahip, ülkemizdeki en yaygın örgütlü kuruluşlardır. Ülke ölçeğinde yüzlerce şubesi ve temsilcilikleri bulunan, binlerce uzman üyeyi aynı anda görevlendirme olanağına sahip meslek kuruluşları olarak odalarımız, meslek alanlarımızın kamu ve toplum yararına etkin denetimini yapmak üzere daha fazla sorumluluk ve görev üstlenmeye hazırdır. Yeter ki kamu kurum ve kuruluşları duyarlılıklarını piyasa süreçlerine değil kamusal denetim yönünde geliştirsinler ve gereken önemi versinler. Piyasaya hizmet etmeyen tarzda bir kamusal hizmet ve kamusal denetim perspektifi ve uygulamaları, asansörler ve iş ekipmanları kapsamındaki kaldırma-iletme makinalarıyla ilgili iş kazalarını en aza indirebilecektir. Mevcut mevzuat sorunları ve uygulamaların sürmesi durumunda, ne yazık ki sorunlar üst üste yığılacak ve üretim süreci iş cinayetlerinin alanı olmaya devam edecektir" dedi.