Dengeli Kalkınmada Konya, Türkiye'ye Model Olabilir

Konya BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı Tahir Akyürek, "Konya, bir ülke büyüklüğŸünde coğŸrafyaya hitap ettiğŸi için bölgeler arası kalkınmışŸlık dengesi noktasında belki Türkiye'ye model olabilir. LJünkü, Konya'nın kuzeyi güneyi, doğŸusu batısı adeta Türkiye'nin küçük ölçekli bir örneğŸini oluşŸturuyor" dedi.

Akyürek, BüyükşŸehir Belediyesi tarafından Dedeman Otel'de gerçekleşŸtirilen Konya LJevre Düzeni LJalışŸtayı'nın açılışŸında yaptığŸı konuşŸmada, plan yapmadan kalkınmanın ve gelişŸmenin kolay olmadığŸını ifade etti.

Yeni çıkan 6360 sayılı BüyükşŸehir Yasası'ndan sonra şŸehrin her bölgesinde altyapı ve üstyapı çalışŸmaları olduğŸunu dile getiren Akyürek, şŸöyle konuşŸtu:
"Planlar yapılmadan gerçek bir kalkınmanın ve gelişŸmenin olması kolay değŸil. İlçelerimizde özellikle plansız yapılaşŸmadan kaynaklanan mera vasfındaki arazilerde yerleşŸimler oluşŸmuşŸ. Bu bir yıllık, 10 yıllık meseleler değŸil. 50 yıllık, 100 yıllık problemler oluşŸtuğŸunu gözlemliyoruz, görüyoruz. Bütün bunları yeniden farklı bir bakışŸ açısıyla üst ölçekli, yukarıdan bir bakışŸ açısıyla değŸerlendirilmesi icab ediyor. şžu anda onu yapmaya çalışŸıyoruz."
LJevre düzeni planlamasıyla sanayileşŸme ve çeşŸitli sektörel desenlerin farklı bölgelere yayılması noktasında yeni kazanımlar olabileceğŸini vurgulayan Akyürek, coğŸrafi yapısı itibariyle bir çok Avrupa ülkesinden büyük olan Konya'nın bölgesel kalkınmışŸlık yönünden Türkiye'ye model olabileceğŸini aktardı.
Akyürek, "Konya, bir ülke büyüklüğŸünde coğŸrafyaya hitap ettiğŸi için bölgeler arası kalkınmışŸlık dengesi noktasında belki Türkiye'ye model olabilir. LJünkü, Konya'nın kuzeyi güneyi, doğŸusu batısı adeta Türkiye'nin küçük ölçekli bir örneğŸini oluşŸturuyor. Konya'nın gelişŸmişŸ ilçeleri var, gelişŸmemişŸ ilçeleri var. bölgeler arası kalkınmışŸlık farklılıkları var. Milli gelirden aldığŸı pay noktasında daha yüksek pay üretin ve alan ilçelerimiz var. Bölgeler arası denge açısından ilçeler içinde de problemler var" şŸeklinde konuşŸtu.
Vali Yardımcısı Fazlı Akgün de Türkiye'nin en önemli problemlerinden bir tanesinin plansız kalkınma olduğŸuna işŸaret ederek, BüyükşŸehir Yasası'nın yepyeni reformlar getirdiğŸini söyledi.

Yapılan planlara uygulama noktasında uyulmadığŸı ve gereğŸi yerine getirilmediğŸi takdirde planların sadece kağŸıt üzerinde kaldığŸını dile getiren Akgün, özellikle tarım arazilerinin imara açılması noktasında daha dikkatli olunması gerektiğŸini dile getirdi.
KonuşŸmaların ardından, hazırlanan 1/100|000 ölçekli Konya LJevre Düzeni Planı'nın tanıtımı yapıldı. İki gün sürecek çalışŸtayda, kurulan çeşŸitli komisyonlarda planla ilgili düzenlemeler ele alınacak.
 
Kaynak: AA