'Uzunköprü Dünyanın Merkezidir' Projesi

"Uzunköprü Dünyanın Merkezi" projesi kapsamında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın katkılarıyla Uzunköprü ilçesinin ekonomik kalkınmasının yol haritası belirlendi.

AA muhabirinin TEPAV'dan aldığı bilgiye göre, Uzunköprü Belediyesi, Uzunköprü Ticaret Borsası ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odasınca yürütülen proje çerçevesinde, TEPAV İcra Direktörü Yardımcısı Esen Çağlar'ın başkanlığında iktisatçı İrem Kızılca, şehir planlamacı Selçuk Sertesen, ekonomik coğrafyacı Andrea Stover ilçe için yol haritasını içeren rapor hazırladı.
Uzunköprü Kalkınma Platformu'nun kurulması önerilen raporda, eylem planının platform ekseninde kurumsal olarak yapılmasının daha etkin olacağı ifade edildi.
Raporda kalkınmayla ilgili önerilerin arasında Uzunköprü'nün Balkan coğrafyasıyla ekonomik bütünleşmesinin ilçenin kalkınmasının büyük rol oynayacağının altı çizildi.
Balkanlar'ın ticari aktörleriyle ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, şu öneriler aktarıldı:
"Uzunköprü'nün geleceği kendisini Türkiye'nin kıyısında değil, büyüyen Balkan ve Türkiye piyasalarının merkezinde görmesinden geçmektedir. Bu noktadan hareketle atılması gereken adımlardan ilki özellikle Balkanlar'daki iş dünyası temsilcileri ile Uzunköprülü girişimciler arasında iletişimi sıcak tutmaktır. Platform, Uzunköprü'deki girişimciler ve ekonominin başat aktörleri ile birlikte Balkanlar'daki iş dünyası temsilcileri ile ilişkileri güçlendirmek amacıyla düzenli olarak bir araya gelmelidir."

- "Gıda piyasası yakından izlenmeli"

Raporda ayrıca, Balkanlardaki piyasaların, özellikle gıda piyasasının çok yakından izlenmesi önerisinde bulunuldu.
Ekonominin aktörleri ile yakın ilişki kurmanın yanı sıra Uzunköprülü girişimcilerin Balkan piyasalarına ilişkin nitelikli ve güncel bilgiye erişimlerini sağlamak adına teknik bilgi ve analiz kapasitesine sahip uzmanlar tarafından "Balkan Piyasalarındaki Fırsatlar" olarak isimlendirilebilecek, özellikle gıda piyasasındaki eğilimleri güncel verilerle ortaya koyan raporların düzenli şekilde hazırlanması ve platform web sitesi üzerinden paydaşlara ulaştırılması gerektiği ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Balkanlardaki iş dünyası temsilcileri ile yapılan ikili temaslar ve uzmanlar tarafından periyodik olarak üretilen Balkan Piyasalarındaki Fırsatlar raporuna ek olarak Uzunköprülü girişimcilerle düzenli olarak Balkanlardaki gelişmeler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme amaçlı toplantılar düzenlenmelidir. Örneğin domates yerine salça, fındık yerine fındık ezmesi ihraç etmenin getirileri çeşitli medya kanallarından düzenli bir şekilde girişimcilere anlatılmalıdır."
Kaynak: AA