Çaykur 2014 Yaş Çay Sezonunu Kapattı

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2014 yılı yaş çay kampanyası kapsamında 628 bin 430 ton yaş çay aldıklarını söyledi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, 26 Nisan'da açtıkları 2014 yılı yaş çay sezonunun 12 Ekim itibarıyla tamamlandığını belirtti.

Sütlüoğlu, 2014 yılı yaş çay kampanyasının son derece verimli geçtiğini belirterek, "Birinci sürgünde 210 bin ton çay aldık. Bir miktar çayda yanma olduğu için yaş çay rekoltesinde düşme vardı. İkinci sürgünde 229 bin 851 ton ve üçüncü sürgünde ise 188 bin 634 ton olmak üzere toplamda yaklaşık 628 bin 430 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. İlk kez alım yaptığımız beyaz çayda bin 531 kilogram çay aldık. Bundan elde ettiğimiz kuru çay 575 kilogramdır. Son derece az üretilen ve değerli bir çay" dedi.

Alınan yaş çayın paralarını düzenli olarak ödediklerini ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
"Sadece eylül ve ekim ayında aldığımız çayın bedelleri kaldı. Bu ay içerisinde ödemelerin tamamını bitireceğiz. Toplamda eylül ve ekim ayı için 121 milyon 900 bin lirayı bu ay ödeyeceğiz ve müstahsile borcumuz kalmayacak. İşçilerin alacakları ve sosyal hakları da hızlı bir şekilde ödenmiştir. Geride kalan zamanda 540 bin ton çay karşılığı 722 milyon lira ödeme yaptık. Yıl sonuna kadar toplamda 874 milyon lira ödeme gerçekleştirmiş olacağız. ÇAYKUR olarak üreticimize 1 milyar liraya yakın ödeme yapıyoruz. Bu, bölge için çok önemli bir kaynaktır."
ÇAYKUR'un 112 bin ton kuru çay stoku bulunduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
"Bu ay sonu tibarıyla kuru çayda 100 bin ton satış üzerine çıkacağız. Yıl sonu hedefimiz 130 bin tonun üzerine çıkmaktır. Satış stratejimizi bunun üzerine yaptık. Bin 700 ton olan ihracatımızı 4 bin ton seviyelerine taşıdık. İhracat uzun vadeli ve sabırla yapılması gereken bir çalışma. Kısa vadede çözüm bulmak kolay değil. Kendi kültürümüzle çayı dışarıya satmamız gerekiyor. Çayla cam bardağı da dışarıya satmak zorundayız. Bu nedenle işimiz daha zor. Kısa vadede mucizevi satışlar kimse beklemesin."
Kilogramını 3 liradan aldıkları çayın üretim aşamasının tamamlandığını belirten Sütlüoğlu, şunları söyledi:
"Bu çayı uzun yıllar efsane bir isim altında piyasaya süreceğiz. Çayda kaliteye gidiyoruz ama ham maddede de istediğimiz durumda değiliz. Ham maddede kalite olmaz ise kuru çayda kalite olmaz. Çok sağlıklı ve lezzet açısından rakipsiz bir çayımız var ama dem verme konusunda diğer ülkelerin seviyesine ulaşmamız lazım. O zaman önümüzde kimse duramaz. Bir kilo çaydan 700 bardak üretilirken bizim çayımız 500 bardakta kalmamalı. Bunu 206 bin müstahsil aileyle gerçekleştirebiliriz."
- Dünyanın en modern paketleme fabrikası
Sütlüoğlu, dünyanın en büyük ve modern özelliğine sahip olacak paketleme fabrikasının yapımına başlandığını anlatarak, "Sıradan bir fabrika olmayacak. Son derece modern yapıya sahip çevreci bir fabrika olacak. Rizemizin ve ülkemizin marka değerini yükseltecek turizm merkezi niteliğinde bir fabrika olacak. Çalışmalar başladı.

Bu fabrika içerisinde üç de mini çay fabrikası olacak. Gelen turistlerimiz burada çayın işlenme aşamalarını görecek. Deniz suyundan kendi enerjisini üretecek ve 5,5 yılda kendisini amorti edecek çok kapsamlı bir fabrika olacak" ifadelerini kullandı.
- ÇAYKUR'un işçi sıkıntısı
ÇAYKUR'un toplamda bin 467 memur, 8 bin 656 işçisi ile 10 bin 123 personel ile çalıştığını vurgulayan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
"Bizim 4 binin üzerinde işçi talebimiz var. Bakanlar Kurulu takdirindedir. Biz 4 bin 300 işçi almak üzere çalışmaları sürdürüyoruz. İlgili bakanlık ve vekillerimizle görüşüyoruz. İzin verilirse gelecek sezon işçi almak istiyoruz. İşçi sorununu çözebilirsek yaş çay yükleme işini de kendi bünyemize almak istiyoruz. Bu 4 bin 300 kişinin içerisinde bin 200 kişi yükleme ekibi olarak değerlendirilecek."
Kaynak: AA