Tkdk, Serinhisar’da Kuruyemiş Sektörünü Destekleyecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, kuruyemiş sektörünü önlerindeki ilk çağrıda destekleyeceklerini söyledi.

Tkdk, Serinhisar’da Kuruyemiş Sektörünü Destekleyecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denizli İl Koordinatörlüğü’nün davet edildiği program Denizli Ticaret Borsası tarafından organize edildi. 160 kişinin katıldığı Kızılhisar Kalesi Restoran'da gerçekleştirilen tanıtım programına, Serinhisar Kaymakamı Zeyit Şener, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Pekdemir ve Ayhan Sabanoğlu ile kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren iş adamları katıldı.

Açılışı konuşmasını yapan TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, genel olarak 9, 10 ve 11'inci çağrıları değerlendirdi. Kuruldukları günden bu yana 64 projeye ait 7.5 milyon TL’lik ödemenin 2013 yılı sonu itibari ile gerçekleştirildiğini ifade eden Dağdeviren, yeni yatırım planlayan tüm yatırımcıları TKDK'ya davet etti. Son düzenleme ile Denizli ili için yerel ürünler listesinin yayınlandığının müjdesini veren İl Koordinatörü Dağdeviren, "Kuruyemiş sektörünü önümüzdeki ilk çağrıda destekleyebileceğiz" dedi.

Denizli iline özel yerel ürünlerin desteklenmesi adına TKDK hibe fonlarının değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Dağdeviren,"Denizli Leblebisi, Tavas Baklavası, Babadağ adaçayı, ayçiçeği, Çal Karası üzümü, Çameli kurufasülyesi, Kale biberi, pekmez, nar,nar ekşisi ve yanık kokulu ayran, yoğurt gibi bir çok gıda ürünü ile yine Denizli’ye özgü, Buldan bezi, Denizli traverteni, Yeşilyuva ayakkabısı, Yatağan palası ve Çömlekçilik alanlarına da destek olabileceğiz" diye konuştu.

Türkiye’de leblebi üretiminin ciddi bir kısmının Serinhisar ilçesinden karşılandığını vurgulayan Dağdeviren, "TKDK geri dönüşümsüz destekleri ile işletme binalarınızı yenileyebilir, yeniden inşa edebilirsiniz, makine ekipmanlarınızı yenileyebilir, kapasitenizi arttırmak için yenilerini alabilirsiniz.Kurum olarak biz Denizli’de üretimin artması sonrasında ihracatın ve istihdamın artması için yapacağınız yatırımları desteklemeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise Serinhisar ilçesinin leblebide depo haline geldiğini ifade ederek, "Türkiye'de leblebi deposu haline gelen Denizli’de üretimin artması adına çalışmalarımız devam ediyor. Bu bağlamda TKDK'nın sunduğu geri dönüşümsüz desteklemeler sektörün gelişimi dolayısı ile Denizli'nin gelişmesi adına bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz" dedi.

Leblebi türleri olarak 24 farklı ürünün Serinhisarlı leblebiciler tarafından üretildiğini ve bu üretimlerin Türkiye’nin dört bir tarafına gönderildiğini ifade eden Tefenlili, geçen yıl Denizli’den 6 bin 500 ton leblebi ihraç edildiğini vurguladı.
Kaynak: İHA