Erkoç, İhracat Rakamlarını Değerlendirdi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’nın ihracatta Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller arasında birinci sıradaki yerini değerlendirdi.

Erkoç, İhracat Rakamlarını Değerlendirdi

Malatya’dan geçen yıl yaklaşık 300 bin dolar, 547 milyon TL’lik ihracat yapılarak Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illeri arasında birinci sıradaki yerini aldı.

İhracat rakamlarına ilişkin değerlendirme yapan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Şunu gururla söylemek isterim ki Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi’nde ticari hacim noktasında birinci sırada yer almaktadır. Dolayısıyla üretim çeşitliliğini belirli bir noktaya getirdiğimiz zaman sosyal bir gelişim de art arda gelecektir. Bu noktada Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için büyük gayret sarf etmektedir. Nitekim geçtiğimiz ay yine sektör sorunlarını masaya yatıran Meclis Komitelerimiz deyim yerinde ise harıl harıl çalışarak sorun tespiti noktasında önemli çalışmalar yapmıştır. Sektörlerine kayıtsız kalmayan bir anlayış içerisinde tüm sorunlar en ince detayına kadar, bu komitelerde ele alınmaktadır” dedi.

Erkoç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dünyadaki ve bölgemizdeki dalgalanmalar dikkate alındığında Türkiye 2013 yılını oldukça verimli geçirdi diyebiliriz. Buna paralel olarak Malatya’nın ihracat karnesini de olumlu bir gelişme olarak görmek mümkün. 2012 yılında toplamda 247 milyon dolarlık bir ihracata sahip olan kentimiz yılsonu itibariyle yaklaşık 300 milyon dolarlık bir sınıra gelerek bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20’lik bir artışla Türkiye ortalamasının üstünde bir başarı sağlamış oldu. Yine ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda bu yıl Irak faktörü oldukça öne çıkıyor. Irak’a yapılan yaklaşık 50 milyon dolarlık ihracat aslında çok büyük anlamlar ifade ediyor. Özellikle bölgemizdeki huzur ve barışın tam anlamıyla tesis etmesi, önümüzdeki süreçte Malatya’nın birkaç basamak birden atlayacağı anlamına geliyor.

2014 yılı Malatya açısından önemli bir yıl olacak. Malatya’nın büyükşehir olması kentin yönetiminde bulunanlara hiç şüphe yok ki ayrı bir sorumluluk katmaktadır. Nitekim Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak büyükşehir bilinci ile kentimizi geleceğe taşıma telaşı ve gayreti içindeyiz.

Her seferinde dile getirdiğimiz gibi bu büyüme toplam rakamda bizim hedeflediğimiz noktanın çok çok altında yer alıyor. Ancak şunu da unutmamak lazım; Malatya önümüzdeki 10 yıl içinde hedeflediği noktaya mutlaka gelecektir diye düşünüyorum.

Bu pencereden baktığımızda; Yeni dönemde büyükşehir kavramının mutlak içini doldurmamız gerekliliği ortaya çıkıyor. Özellikle kentimizin büyükşehir kuramına uygun bir şekilde genişlemesi ve büyümesi için hiç şüphe yok ki yeni bakış açılarını masaya yatırarak, elimizdeki az malzeme ile daha fazla iş yapmanın gayreti içinde olmamız kaçınılmazdır
Büyükşehre yakışan bir Malatya ortaya çıkarmak için canla başla çalışmaktayız. Yine 3. Organize Sanayi Bölgesi diye adlandıracağımız 1. OSB’nin devamındaki alanımızın alt yapısı bittikten sonra fabrikalarımızın birer birer faaliyete geçmesi Malatya’ya önemli bir ekonomik boyut kazandıracaktır.

Bardağın dolu tarafından bakılması gerektiğine inanın biri olarak diyorum ki 2014 yılında gördüğümüz eksiklikleri gidermek, ihracatımızı 400 milyon dolara çekmek, kent tanıtımına daha fazla önem vermek için birliktelik ruhumuzu devam ettirmemiz gerekiyor. Bu kent ancak birlikte büyüyecektir. Bunun için fikirlerin değil kentimizin asli kültürü etrafında bir araya gelerek yol haritamızı şekillendirmemiz gerekiyor.”
Kaynak: İHA