Demirkol Açıklaması
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, ‘çocuk yaşta evlilik’ konusunun önemli bir sorun olduğunu ve bu konuda çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Demirkol, “Çocuk yaşta evlilik konusu İl müdürlüğümüzce farkındalık oluşturmak için uğraşılan, önem düzeyi yüksek bir konudur. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzde görevli meslek elemanları; evlilik öncesi eğitim, erken yaşta evliliklerin sakıncaları ve mevzuatsal değişiklikler yapılabilir. Din görevlileri erken evliliğin sakıncalarını görev alanları içinde gündeme getirilebilir. Medeni kanun’a göre 17 yaşını doldurmamış kızlar, Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış kızlar, Ceza kanununa göre ise 15 yaşını doldurmamış kızlar çocuk gelin sayılıyor. Kanundaki durum düzenlenip 18 yaşın altındaki evlilikler yasalarla kesin bir şekilde engellenebilir. Mevzuatsal düzenlemelerin yapılması sorunun çözümünde önemli rol oynayacaktır. Söz konusu durum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir” dedi.
Suriyeli vatandaşlara yönelik çalışmaların yapıldığını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol açıklamasına şöyle devam etti:
“Şanlıurfa’da ise Suriye’deki savaş nedeniyle ülkemizde misafir statüsünde kalan Suriyeli vatandaşlara Şanlıurfa ilinde biri konteynır kent ve üçü çadır kent almak üzere AFAD kontrolündeki 4 merkezde yaşamakta olup ayrıca şehir merkezi ve ilçelerdeki konutlarda kalan Suriyeliler de vardır. İl Müdürlüğümüz de görevli meslek elemanları haftanın belirli günleri bu merkezleri ziyaret ederek psiko-sosyal inceleme ve destek sağlamaktadırlar. Ayrıca çadır kentler de vaka endeksli olarak mesleki çalışmalarda yürütülmektedir. Bilindiği üzere medeni kanunda evlik yaşı ve kriterleri belirlenmesine karşın Suriye’deki hukuki düzenlemeler ve geleneksel yapı dolayısıyla erken yaşta evlilikler müsaade edilmektedir. İlimizde erken yaşta evlilik ile ilgili bir ihbar alındığında vaka endeksli olarak gerekli sosyal inceleme ve mesleki çalışma yapılarak müdahale edilmekte kurum bakımı hizmetinden söz konusu çocuklar faydalanmaktadır.”
Şanlıurfa’da SODES programı kapsamında 47 adet kadın kültür merkezinin bulunduğunu ifade eden Demirkol, “Söz konusu kültür merkezlerinde 2009 yılından beri müftülükten gelen vaizlerle birlikte erken yaşta evlilik, töre, berdel konuları işlenmekte; kadınlarımızın ve bahse konu kültür merkezlerinden biçki dikiş, el sanatları, kuaför, bilgisayar, okuma yazma ve manevi eğitim kursları verilmektedir. Kadınlarımızın toplumda gerek istihdam gerekse özgüven açısından gelişmeleri hedeflenmektedir. 2013 yılında yaklaşık 23 bin 217 kadın, kadın kültür merkezlerinin hizmetlerinden faydalanmıştır” şeklinde konuştu.