(özel Haber) Topal, Yeni Kollarıyla İlk Kez Araba Kullandı

Akdeniz Üniversitesi’nde, 2010 yılında yapılan çift kol nakli ile organ bağışı konusunda yeni bir dönemin başlamasına ön ayak olan Aydınlı Cihan Topal, yeni kollarıyla geçen 3 yılın ardından ilk kez arabasını kullandı.

(özel Haber) Topal, Yeni Kollarıyla İlk Kez Araba Kullandı

Aydın’ın Umurlu beldesinde 2008 yılında 28 yaşındayken tarlada çalışırken iki kolunu birden kaybeden Cihan Topal, Milas’taki kazada hayatını kaybeden Fatih Demirel’in (23) bağışlanan kollarıyla yeniden hayata tutundu. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 26 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen operasyonla Türkiye’nin ilk çift kol nakli olarak tarihe geçen Topal, günlük hayatta tüm ihtiyaçlarını kendi başına giderebilir hale geldi. Kollarının daha da güçlenmesi için tedavisini aksatmadan sürdüren Topal, 40 aylık tedavi sürecinin ardından ilk kez şoför koltuğuna oturdu.

SAĞ ELİ GÜÇLÜYKEN ŞİMDİ SOLAK OLDU
Kolları yokken şimdi tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir hale geldiğini belirten Cihan Topal, Akdeniz Üniversitesi’nde kontrollerinin sürdüğünü, kollarının güçlenip tam sağlığına kavuşması için haftada 5 gün fizik tedavi uygulandığını söyledi.

Normal bir vatandaş gibi yaşayabildiği için çok mutlu olduğunu kaydeden Topal, şunları söyledi: “Dört yıl önce kahvede çayımı pipetle içiyordum. Şimdi bardağı tutup şekerini karıştırıp çayımı kendim yudumlayabiliyorum. Bunların hepsi benim için rüyaydı aslında. Önceleri sağ elimi daha çok kullanıyordum. Şimdi sol elimi daha iyi kullanıyorum. Sol elimdeki nakil mesafesi sağdan daha kısa olduğu için sol elim daha çabuk kuvvetlendi. Sağ elimi kullanıyorum ama o daha yavaş gelişiyor. Sonuçta bir elin olmaması kötü, iki elin olmaması daha da kötü. Çok şükür Rabbime artık her şeyi kendi kollarımla yapabiliyorum.”

NAKİL BEKLEYEN ÇOK, DONÖR YOK
Son dönemde kendisini arayan hastaların kol nakillerinin yapılıp yapılmadığını sorduğunu ifade eden Topal, donör konusunda büyük sıkıntı yaşandığına işaret etti. Ömer Hoca ve ekibinin kol ve yüz naklini yapıyor olmasına rağmen şuan donör olmadığı için sıkıntı yaşadığını anlatan Topal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağışçı aile olmadığı için son dönemde kol nakilleri yapılamadı. Bağışçı olduğu an bu nakiller yapılacaktır. Önemli olan halkımızın biraz daha duyarlı olmasıdır. Bildiğim kadarıyla 200 ile 300 arasında kol nakli bekleyen hasta var. Bir de bunlar çift kol. Tek kol bekleyenler daha da fazladır. Bunların sağlığına kavuşabilmesi için organ bağışlarının yapılması lazım. Bugün bu durum bizim başımızda ancak yarın herkesin başına gelebilir. Ne kadar çok organ bağışı yapılırsa, o kadar bu hastalara ışık olunur. Organ bağışı yaptığınız hastalarda sizlerin birer evladı olacak ve yeniden bir evlada kavuşmuş olacaksınız. Ben yüzüm dahil bütün organlarımı bağışladım. Çünkü bizim gibilerin topluma örnek olması gerekiyor.”
Geride kalan 40 aylık tedavi sürecinin ardından ilk kez arabasının direksiyon koltuğuna oturan Topal, yeniden araba kullanıyor olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti.

Arabasını hidrolik direksiyon olmamasına rağmen kullanabildiğine işaret eden Topal, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuğunuzun elini tutuyorsunuz ve arabanızı kullanıyorsunuz. Bundan daha büyük bir mutluluk olamaz. Araba kullanırken, vites değiştirirken ve emniyet kemerini takarken ellerim egzersiz de yapmış oluyor. Kol nakli bekleyenler asla mücadeleyi bırakmasın. İki elin olmaması çok zor ama hayata sıkı sıkı bağlanmak gerekiyor. Umutlarını kaybetmesinler ve en yakın hastaneye gidip müracaat etsinler. Bu onlar için bir ışık olacaktır. Ben onlar için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Rabbim bugünleri bana gösterdi, inşallah bütün nakil bekleyenlerde bu günleri görürler.”
Geçen zor günlerin ardından eski sağlığına kavuşmasıyla birlikte tarladaki işlerini de kendi kendine yapmaya başlayan Topal, kışın yakacak odununu tarladan toplayıp evinin önüne tek başına istif etti. Çiftçilik yaparak eşi ve çocuğunu geçindirmeye çalışan Topal, günlük hayatını evinin bahçesindeki çok sevdiği tavukları ve iki köpeğinin bakımını yaparak sürdürüyor.

ORGAN NAKLİNE ÖNCÜLÜK ETTİ
Türkiye’nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal’ın öncülük yaptığına işaret eden AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da, "Ses getirecek ameliyat benim için rahim naklidir. Dünyada en uzun yaşayan ilk yapılan tek rahim. Orada hedefimize vardık. Benim için her hasta değerli ama en önemlisi kol nakliydi. Oradan başladık. Cihan Topal da başarılı olmamız, önümüzü açtı" demişti.
Kaynak: İHA