Uyku Apnesine 24 Saatte Tedavi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Bogaz Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Dağlı, "Kişiyi 24 saat içerisinde uyku apnesinden kurtarmak mümkün" dedi.

Dağlı, AA muhabirine, burundan nefes alamama gibi solunum problemlerinin kişilerde çok önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Burundan nefes alamamanın neden olduğu en büyük sorunlardan birisinin horlama olduğuna dikkati çeken Dağlı, horlama probleminin ise zamanla uyku apnesi gibi rahatsızlıklara dönüşerek çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini ifade etti.

Dağlı, horlamanın kompleks bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi sadece gürültülü nefes alma şeklinde görülebildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Normalde nefesi burundan almak sağlıklı ve her sağlıklı insanın uykuya geçtiği zaman burnundan nefes alması gerekiyor. Ama burun tıkanıklığı olduğunda hasta ağız solunumuna geçiyor. Ağız solunumu sırasında kompleks bir hastalığın belirtisi ise onun incelenmesi gerekiyor. Diğer türlü ise hastayı uyku testine almamız gerekiyor. Çünkü bununla beraber uyku apnesi dediğimiz, bizim sağlık açısından önem verdiğimiz uykuda nefes bozuklukları bir problem olabilir. Bu nedenle bu gibi hastaların öncelikle sorgulama yapılması, daha sonra fizik muayeneden geçmesi ve akabinde gerekli olan hastaların bir gece hastanede yatırılıp bu testin hastanede uygulanması gerekiyor."
Uyku apnesinin tedavi aşamasına geçmeden önce solunum yapılan önemli test ve muayenelerle tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Dağlı, "Burada problemin tespiti bize çok önemli bir yol aldırıyor. Bu teşhis aşamasına geçtiğiniz zaman tedaviler belirmeye başlıyor. Hastanın teşhisi belirlendiği anda tedavi seçenekleri de ortaya çıkmış oluyor. Kişiyi 24 saat içerisinde uyku apnesinden kurtarmak mümkün. Bazı hastaların ise tedavi olarak uykuda pozitif basınç veren bir maske kullanması gerekebiliyor. Böyle geniş yelpazede tedavi seçenekleri mevcut" ifadesini kullandı.
Dağlı, insanların, uyku apnesi olup olmadıklarını çok rahat bir şekilde tespit edebileceğine vurgu yaparak, şunları kaydretti:
"Bu olaylar uykuda gerçekleştiği için bunun yansımalarını belki gündüzleyin görebilirler. O hastalarımıza bir ipucu olabilir. İnsanlar gece 8 saati aşkın sürelerde uyumalarına rağmen gündüz uykululuk hali, konsantrasyon ve dikkat kaybı gibi şeyler yaşıyorlarsa bu hastalarda uyku apnesi olma ihtimali yüksektir. Bu rahatsızlık hastaları, metabolik sendrom dediğimiz kısır döngüye sokabilir. Hastaların, çözemedikleri bir kilo artımı varsa bunlar uyku apnesi yaşıyor olabilirler. Bu tür hastalar, yakınlarına kendilerini uykudayken gözlemelerini sağlayabilirler. En ufak ihtimali olan hastalarımız dahi olsa bunları önemseyip bize başvurmalarını öneriyorum. Çünkü uyku apnesi gerçekten ciddi bir sağlık problemi."
Dağlı, uyku apnesinin özellikle orta ve ortanın ilerisindeki yaşlardaki hastalarda görüldüğüne dikkati çekerek, "Vatandaşların, 40 ve 50'li yaşlardan sonra bu soruna önem vermelerini tavsiye ediyorum. Uyku apnesi, kalp krizi, insülin rezidansı, kilo artımı, metabolizma yavaşlaması ve damar problemleri gibi rahatsızlıklara katkı yapar. Uyku apnesi, var olan mevcut sağlık problemlerinin ağırlaşmasına sebep olan, hatta ölümlere kadar gidebilen ciddi bir rahatsızlık haline geldi" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA