Taşeron İşçilerden Eylem

Karayolları 114. Şube Şefliğinde çalışan taşeron işçiler, "kadro" için eylem yaptı.

Karayolları önünde düzenlenen basın açıklamasını okuyan Türkiye Yol İş Sendikası Van 1. Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl Yıldırım, on binlerce karayolu çalışanının tedirgin, mutsuz ve endişeli olduğunu söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğünde, kuruşundan bu yana sendikal örgütlülüğün olduğunu, kendilerinin de yasalarda yer alan "sendikalara serbestçe üye olma" hakkını kullandıklarını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye Yol İş Sendikası, bu kurumda çalışan emektarlar tarafından kurulmuş ve bugüne getirilmiştir. Buna rağmen son yıllarda taşeron işçi uygulaması olağandışı biçimde on binlere yaklaştı. Bu durumdan hem çalışanlar hem de sendikasız ve sosyal haklardan yoksun çalıştırılan taşeron işçiler huzursuz oldu. Bir işçi sendikası olarak bu huzursuzluğa haksızlığa ve adaletsizliğe seyirci kalamazdık. Nihayet 2010 yılında konuyu etraflıca bir kez daha değerlendirdik. İşçilerle defalarca toplantı yapıldı. Eğitim çalışmaları yaptık ve örgütlenmeyi başlattık. Dayanağımız Anayasa ve yasalardı. Yasal ve evrensel bir insan hakkı olan sendikalaşma hakkımızı kullandık."
Genel Müdürlüğe başvurarak üyelerin mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istediklerini ifade eden Yıldırım, ancak kurumun "işçilerin kendi işçisi olmadığı" gerekçesiyle taleplerini reddettiğini belirtti.

Yıldırım, "Karayollarındaki geçici işçilerin örgütlenmesi ve toplu iş sözleşmesinden yararlanması istemi, yasal ve haklı bir taleptir. Yargıtay kararının gereğini yerine getiriniz" diye konuştu.

Açıklamaya Yol İş Sendikası iş yeri temsilcisi Fikret Çiftçi, sendika üyeleri ve kurumda çalışan çok sayıda taşeron işçi katıldı.

Kaynak: AA