Makine Mühendisleri Odası’ndan Kentsel Dönüşüm Önerisi

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, toplu konut alanları ve kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek bu alanda projeler üretilip hayata geçirilmesini ile ilgili öneriler sundu.

Makine Mühendisleri Odası’ndan Kentsel Dönüşüm Önerisi

Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, yaklaşan yerel seçimler öncesinde kentin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunacağına inandıklarını belirterek, “Yaşanabilir Bir Zonguldak İçin Öneriler” başlıklı önerileri açıkladı.

Şube Başkanı Birhan Şahin, öneriler ile ilgili olarak, “TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak yaklaşan yerel seçimler öncesinde kentin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunacağına inandığımız, her türlü geliştirme, düzenleme ve eleştiriye açık, kamuoyunu doğrudan ilgilendiren "Yaşanabilir Bir Zonguldak İçin Öneriler" başlıklı önerilerimizi kent ölçeğinde çağdaş tartışma zemini oluşturması umuduyla kamuoyuyla paylaşma gereği duyuyoruz” diye konuştu.

Önerilerde yer alan toplu konut alanları ve kentsel dönüşüm projelerini dile getiren Şahin, “Dönüşüm projelerinde, kentleri ve kırsal alanları estetikten yoksun kimliksiz hale getiren, yerel kimliği ortadan kaldıran tek tip, kentsel mekânı parçalayan ve ayrıştıran uygulamalara yer verilmeksizin, gerek yerleşim bütününde gerekse tek yapı ölçeğinde yerelin özellikleri, kırsal dokusu, tarihi ve kültürel birikimini mutlaka koruyacak, özgün niteliğini devam ettirecek toplumsal yaşam ve kültürel değerleri dikkate alan yaklaşım benimsenmelidir. Zemin yapısı nedeniyle risk taşıyan ve yapılaşmaya kapatılması gereken bölgelerde yaşayanların, iş olanakları ve ulaşım koşulları dikkate alınarak, gerek geçici iskân aşamasında ve gerekse uygulama sonrasında yakın çevrede iskan edilmesi sağlanmalıdır. Projelerin uygulanması hiçbir koşulda yaşayanlar açısından sosyal ayrışmaya, toplumsal kırılmaya neden olmamalı; kent hakkı, konut dokunulmazlığı ve barınma hakkı ilkeleri, kiracıları da kapsayacak biçimde kamusal güvence altına alınmalıdır. Barınma hakkı sağlıklı bir yaşam çevresi içinde çağdaş, yaşanabilir konut hakkı olarak kabul edilmelidir. Dönüşüm projelerinden etkilenen tüm kesimlere ayrımsız biçimde, projenin başlangıcından sonuçlanmasına dek, güvenli ve sağlıklı yaşam olanaklarına sahip geçici iskân olanakları oluşturulmalı ya da günün koşullarına uygun kira yardımı yapılmalıdır. Proje alanında yaşayan ve projeden etkilenenlere mevcut konutundan daha küçük, daha niteliksiz, daha düşük sınıfta konut verilmemeli, diğer yandan bu amaçla yapılacak düzenlemeler haksız borçlandırma gerekçesi olarak da yansıtılmamalıdır” diye konuştu.

“RANT TEMELİNDE HAZIRLANMIŞ PROJELER DERHAL DURDURULMALI”
Mağduriyetlerin önlenmesi için Kentsel Dönüşüm adı altında süren çalışmalarla ilgili açıklamalar yapan Şube Başkanı Şahin şöyle devam etti:
“Kent kültürünü, kimliğini geri dönülmez biçimde yok eden, halen yaşanan ve yaşanacak olan tahribatın durdurulması, mağduriyetlerin önlenmesi için "Kentsel Dönüşüm" adı altında hali hazırda sürmekte olan ve bilimsel esaslardan ziyade rant temelinde hazırlanmış projeler derhal durdurulmalı, yukarıdaki ilkeler bütününe göre yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetim öncülüğünde yeni uydu kentler ve yerleşim alanları oluşturulmalıdır. Projelere doğrudan kamusal kaynak aktarımı da yapılarak, konut edinme koşulları proje alanında yaşayanların ödeme gücü oranında düzenlenmeli, uygulamaların tüm kesimler açısından dışlama ve tasfiyeye neden olması önlenmeli, olası geri ödemeler iskân sonrası başlatılmalıdır. Altyapısı hazırlanmış, ulaşım, su, elektrik gibi temel gereksinimleri temin edilmiş bu yerleşkelerde kentin tarihi dokusuna uygun mimaride toplu konutların inşasına izin verilerek, dar gelirli vatandaşların uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi olabilecekleri yerel ve özgün bir finans modeli oluşturulmalıdır.”
“ASKERİ TUGAYIN DEVREK’E TAŞINMASI, EML’NİN ALANI BEÜ’YE DEVREDİLMESİ PLANLANMALIDIR”
Önerilerde İncivez Mahallesi’nde konuşlanan askeri tugayın Devrek ilçesinde askeri taburun boşalttığı tesislere taşınmasının planlanması gerektiğini ifade eden Makine Mühendisleri Şubesi Başkanı Şahin, açıklamalarını şöyle tamamladı:
“İncivez’de konuşlanan Askeri Tugay, Devrek’te askeri taburun boşalttığı tesislere taşınmalı, Bülent Ecevit Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Zonguldak İ.Ö.Okulu ve Tugayın boşalttığı alanı da içerecek şekilde genişletilmelidir. Fener semtindeki Endüstri Meslek Lisesi okullar bölgesinden başka bir yere taşınarak eski maden mektebi binasının da içinde olduğu alanın BEÜ’ye devredilmesi planlanmalıdır.”
Kaynak: İHA