'Yermuk Kampı'na Ulaşımın Engellenmesi Savaş Suçu Oluşturabilir'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında Esed rejiminin kuşatma altında tuttuğu Yermuk Mülteci Kampı'na insani yardım malzemesi ulaştırılmasının engellenmesinin savaş suçu oluşturabileceğini bildirdi.

Pillay, yaptığı yazılı açıklamada, 18 bin kişinin yaşadığı kampa yardım malzemesi taşıyan konvoyların defalarca engellenmesini kınadı.
Yüksek Komiser Pillay, "Çaresiz bir şekilde yardım ihtiyacında olan sivillere insani yardımın ulaştırılmasının engellenmesi savaş suçu oluşturabilir" ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz dört ay boyunca BM'nin ve diğer örgütlerin Yermuk Mülteci Kampı'nda açlık sınırındaki insanlara yardım ulaştıramadığını belirten Pillay, bundan önceki dokuz ay boyunca da kampa çok az yardım götürebildiğine dikkati çekti.
Kampta açlıktan ölümler gerçekleştiğine dair pekçok haberlerin bulunduğuna işaret eden Pillay, kamptaki sivillerin aynı zamanda devam eden çatışmalar ve hava saldırıları ile de öldürüldüğünü kaydetti.

Kamptaki yetersiz beslenmenin boyutlarını kestirmenin güç olduğuna işaret eden Pillay açıklamasında, "Şu çok açık ki, Yermuk'taki durum çok umutsuz ve bunun neticesinde insanlar ölüyor" ifadelerine yer verdi.
Pillay, bütün tarafların vakit geçirmeden ve daha fazla insanın ölümüne neden olmadan Yermuk Mülteci Kampı'na ulaşıma izin vermesini de istedi.
Kaynak: AA