Eroğlu Açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, masadan kaçan ya da reddedenin Rum tarafı olmasına rağmen ambargoların Kıbrıs Türk tarafına uygulanmasının bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.


Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye Konfederasyon Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Konfederasyon Topluluğu’nun Avrupa ve diğer ülkelerde Kıbrıs Türkü adına lobicilik faaliyetlerinde bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Eroğlu, 10 milyon üyeyle Türkiye’nin en güçlü kuruluşlarından biri olan Türkiye Konfederasyon Topluluğu’nun yapacağı ve katılacağı etkinliklerde Kıbrıs ile ilgili vereceği mesajların kendileri için büyük bir güç kaynağı olacağını belirtti.

Kıbrıs Türkü’nün de kendini anlatmaya çalıştığını ancak böylesi bir kuruluşun yapacağı lobi çalışmasının çok daha etkili olacağını kaydeden Eroğlu, genç ve dinamik kişilerle çalışan topluluğun, verdiği mesajlarla sarf ettiği gayretlerin nasibini aldığını söyledi.

Eroğlu, “Yapacağınız toplantılarda ve katılacağınız etkinliklerde KKTC’nin ön planda olması tabi ki bizi memnun ediyor” dedi.

“BİZ HEP ANLAŞMANIN YOLLARINI ARADIK”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devam eden müzakere sürecine verilen desteğe de teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak hep iyi niyetle anlaşmanın yollarını aradık. Anlaşma yapma imkanı ortaya çıktığı zaman da masadan kaçan ya da reddeden taraf hep Rum tarafı olduğu halde ambargolar hep bize uygulandı. Bu bir insanlık ayıbıdır. Demokratik kuruluşların bu konudaki hassasiyeti ve bunu dillendirmesi, oldukça fayda sağlar.”
Atasoy’un yakın zamanda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek olmasının, bazı konuların açılması bakımından da önemli olacağını kaydeden Eroğlu, eski genel sekreter Kofi Annan’ın 2004’de Annan Planı’nın reddedilmesi sonrasında yazdığı raporun, Rusya’nın vetosuyla BM raflarında kaldığını söyledi.

Eroğlu, “Maalesef o mektup açılıp okunmadı bile. O mektup Güvenlik Konseyi’nde okunsaydı, bize uygulanan ambargonun kalması için o gün ilk adım atılmış olurdu. Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip olması bizim için dezavantaj, Rumlar için ise avantajdır. Bu bize her zaman sıkıntı, Rum’a da kaçma fırsatı yaratıyor” dedi.

Kaynak: İHA