Gripten Korunmak İçin 'Tokalaşmaya' Dikkat

Lapseki Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Özgür Özgül, grip mikrobunun en çok "tokalaşma" denilen selamlaşma yöntemiyle bulaştığını söyledi.

Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde artan grip vakalarının mevsilsel grip olarak tabir edilen hastalık olduğunu bildirdi.
Lapseki'de her gün ortalama 100 civarında hastaya bakıldığını ve bunların bir çoğunda grip mikrobu tespit edildiğini anlatan Özgül, "Grip solunum yollarında meydana gelen viral bir hastalık olup özellikle kış aylarında etkili olmaktadır. Virüs, en sık tokalaşma ile bulaşmakta öksürük, hapşırma, yakın konuşma ve kalabalık ortamlarda bulunma yoluyla da bulaşır. Bu sebeple hasta kişilerle temas etmekten ve onlarla ortak eşya kullanmaktan sakınılmalıdır" dedi.

Özgül, hastalıkta sıklıkla baş ağrısı, 38-39 derece ateş gibi şikayetlerin görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Genelde kuru öksürük, ağrı, kırgınlık, yorgunluk, burun tıkanıklığı, terleme, hapşırma, boğaz ağrısı, titreme, üşüme gibi semptomlar olur. Bakteriyel bir hastalık olmadığından bu hastalıkta öncelikle antibiyotiklerle tedavi edilmemelidir. Ek bir hastalık ve ikincil bakteriyel enfeksiyon varsa doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi verilebilir. Korunma ve tedavide en önemli olarak eller sabunlu su ile sık sık yıkanmalı, bulunulan ortam havalandırılmalı, hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, istirahat edilmeli, yeterli ve dengeli beslenilmeli, bol C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilmeli, bol su tüketilmeli, belirtileri azaltmaya yönelik tedavi başlanacak ise hekim kontrolünde olmalıdır."
Kaynak: AA