Tbmm Başkanı Cemil Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Kamu Başdenetçisi Meclise bağlı görev yaptığı için ben bir inceleme başlattım.

Kamu Başdenetçisinin kendisi de inceleme talep etti”
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle TBMM’de Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, modern toplumlarda basının ne kadar önemli olduğunu söyleyerek bu önemin her geçen gün arttığını belirtti.

Demokrasilerde insanların tercihlerini yaparken büyük ölçüde belli bir bilgiye dayalı olarak bunu gerçekleştirdiğini, herkesin büyük ölçüde bilgi kaynağının basın olduğunu ifade eden Çiçek, bugün vesilesi ile verilecek mesajlarda basının öneminin daha iyi anlaşılmasını ümit ettiğini belirtti.

“Siz olmadan biz olamayız, biz olmadan da siz olamazsınız. Haberlere bakıldığında yüzde 90’ı siyasi demeçlerden oluşuyor. Bir ortak kaderi paylaşıyoruz” ifadelerini kullanan Çiçek, basın özgürlüğünün önemine değinerek, “Özgürlüklerle beraber sorumlulukları da hatırlamak gerekecektir. Özgürlük sorumsuzluk anlamına gelmiyor. Topluma karşı özgürlüklerimizi kullanırken sorumluluklarımız var, bu ikisini dengede tutmak gerekmektedir. Bilginin doğruluğu anlamında sorumluluk meselesinin önemli olduğunu düşünüyorum” basının insanlarda kanaat oluşmasına büyük katkı sağladığını açıkladı.

İşi olmayan gazetecilerinde bir an evvel bir işe kavuşmalarını temenni etti.

Gazete ve televizyon patronlarına seslenen Çiçek, “Gazete patronlarına bir çağrıda bulunuyorum, bu insanların emeklerini boşa harcamayın. Gazete ve televizyon patronlarından rica ediyorum kışta kıyamette sizin gazetenize televizyonunuza hizmet vermiş insanları biranda silip atmayın” ifadelerini kullandı.

“SADECE 138. MADDE ÖNE ÇIKTI. CMK 137. MADDE DE ÇOK ÖNEMLİYDİ”
HSYK Kanun Teklifi ile ilgili HSYK tarafından yapılan açıklamanın sorulması üzerine Cemil Çiçek Çiçek, “Komisyonlar konuyu Anayasaya uygunluk açısından değerlendirme yapar. Hiç şüphesiz değerlendirme Anayasa açısından yapılacak. İçeriği ile ilgili son halini görmek gerekir. Hükümet bunların neresine katılıyor, neresine katılmıyor. Son şeklini görmek gerekecek. Anayasaya uygunluk önce incelenecek husustur. Meclis Başkanı olarak şimdi değerlendirme yapmamız buradaki çalışmalara yön vermiş oluruz. Tartışmaların yapılmasında fayda var. Herkes düşüncesini açıkça söyleyecek. Gerekiyorsa uzmanları çağırabilirler, ilgili kurum ve kuruluşları davet ederler, bugüne kadar böyle yapıldı. Ogün Türkiye’de yürürlükte olup da yeteri kadar hassasiyet gösterilmeyen 3-4 kanun teklifinden bahsettim, sadece 138. Madde öne çıktı. CMK 137. madde de çok önemliydi, bunun üzerinde çok durulmadı. İnsan onurunun en çok zedelendiği alan bu alandır. 2-3 sene sonra o kişiler beraat etmiş olsa bile bunu kimse hatırlamıyor. Önyargılarla insanları perişan ediyoruz. Onun üzerinde çok durulmadığı için üzgünüm. Ben o gün 388. maddeden de bahsettim yine yer almadı. Hukuk devleti diyoruz, hukuku uygulayanlar en önce kendileri riayet etmeleri lazım. Her yasanın Meclisten çıkarken yasa koyucunun bir beklentisi var, onu göz ardı ederek uygulayanlar kendi muradını uygulama sahasını yansıtırlarsa, o taktirde bu yasaları çıkartmanın da bir anlamı yok. Meseleyi bu çerçevede değerlendirmek gerekir” diye konuştu.

“BENDEN DAHA ÇOK SİYASET YAPIYOR”
Kayıt dışı siyaset yapanlarla ilgili açıklamada bulunan ve bu konunun çok önemli olduğunu söyleyen Çiçek, “Türkiye’de 2 türlü siyaset var, bir kayıt içindeki, ikincisi de kayıt dışındaki siyaset. Kayıt içindeki siyaset kayıt dışındaki siyasi unsurların yaptığı siyasetten arta kalan kısmı yok. Görevi siyaset olmadığı halde takındığı tavrı, sıfatı ideolojisi için hayattan müstakbel beklentisi için kullanabiliyorlar. Siyaset yapacaklarsa gelirler bir partiye girerler herkes bilir. Filanca anayasal kuruluş diyoruz benden daha çok siyaset yapıyor. Sosyolojik gruplar, sermaye grupları var bunlar kayıt içinde görünmeyen siyasi unsurlardır. Herkes bir vicdan muhasebesi yapsın” şeklinde konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba Yasanın başka komisyonlarda görüşülmesi ile ilgili sorulan soruya cevap veren Çiçek, “Plan ve Bütçe Komisyonu’nda o konunun görüşülüyor olması başka komisyonda görüşülmeyecek anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

“CMK 137 ÇALIŞIYOR MU BU ÜLKEDE?”
Dışarıda vatandaşın gündeminin yolsuzluk operasyonları, bakanların oğulları ve savcının sözleri olduğu, insanların bu olayların nereye gideceğini merak ettiğinin sorulması üzerine Çiçek, “Vatandaş ne istiyorsa onu konuşur. Vatandaş her şeyi sorar, soruşturur. Bir toplumun konuşmaması tehlikelidir. Konuşmak önemli. Sorunların nasıl çözüleceği ilgili mevzuatta ve demokratik sistemle bellidir. Türkiye hukuk devleti ise her türlü sorun hukuk çerçevesinde çözülecektir. Yapılması arzu edilen şey budur. Türkiye’de en başta hukuku uygulayan kurumların hukuku uygulaması lazım. 138. Maddeye uyuluyor mu? Ya bu hükmü kaldıralım ya buna uyalım, ama uymadık. Geriye dönüp bakın, kim 138. Madde karşısında nerede duruyor buna bir bakalım. Ben bunu söyleyeli 10 sene oldu, CMK 137 çalışıyor mu bu ülkede. Uzun süredir bunu söylüyorum. Savcının elinde olması gereken bu dosya nasıl oluyor da başkasında oluyor. Bunu kim ihlal eder, soruşturmayı yürüten makamlar. Bunları konuşuyoruz, ne zaman ki, birimiz o sıkıntıya düştüğümüzdü bu maddelerin ne kadar önemli olduğunu anlayacağız. Adalın mesleki, ticari itibarı mahvoluyor. Yazılan, çizilen, yapılan her türlü tartışma Türkiye’dekinden çok daha fazla dışarıda bir değerlendirme konusu yapılıyor. Kimse hukuka uyma noktasında başkasının yanlışını kendisi için yanlış yapmaya gerekçe olarak görmemelidir” açıklamasında bulundu.

Milletvekillerine de kullandıkları üslup konusunda uyarılarda bulunan Çiçek, “Siyasetçinin dili en önemli enstrümandır. Yanlış anlamalara sebebiyet vermemeli. Herkes biraz daha bu işe dikkat ederse daha iyi olacak. Birbirimiz için güzel temennilerde bulunalım, bize yakışan budur. İyi insan elinden dilinden başkasına zarar gelmeyendir” dedi.

“MECLİSE BAĞLI GÖREV YAPTIĞI İÇİN BEN BİR İNCELEME BAŞLATTIM”
Savcı Zekeriya Öz ile görüştüğü iddia edilen Kamu Başdenetçisi ile ilgili inceleme başlattığını açıklayan Çiçek, “Kamu Başdenetçisi ile ilgili gazetelerde çıkan hususlar var, Meclise bağlı görev yaptığı için ben bir inceleme başlattım. Kamu Başdenetçisinin kendisi de talep etti. İlk defa böyle bir durum söz konusu olduğu için bu incelemeyi yapmak için kanuna baktık, inceledik, kanun hazırlığında rol almış olan öğretim üyeleri ile görüştük, bir şeyi unutmuşuz ya da öngörmemişiz, ceza soruşturması var, kamu denetçisi ve deneticiler suç işleyen bir fiil icra ettiklerinde onu nasıl soruşturulacağı belli ama disiplin soruşturması kanunda yok. Biz incelemeyi başlattık, usulü ile ilgili bir araştırma yapıyoruz. Süreç başlamış oldu, yanlış bir şey yapmamaya çalışıyoruz. Kendisinin de bu konuda talebi var. Kamu Başdenetçisi TBMM’ye bağlıdır, ‘Meclisin yıpranmasını istemem ben, bu işi inceleyin bu iddiaların hiç birisi doğru değil, bu iddiaları inceleyin. İddia edildiği gibi kimse adına da kendim adına da bir görüşmede yapmadım’ diyor. Bence medeni bir talep. Sayın Öz’ün bilgisine başvurulup, başkaca bilgisi olanlar varsa onlara başvurup, görüştü mü görüşmedi mi, araştırarak bu konuyu gündemimizden çıkartırız” diye konuştu.

Kaynak: İHA