Kent Konseyi, Gaziantep’in Haritasını Çizdi

Daha önce Bursa ve Kahramanmaraş’ta toplantısı yapılan ‘Şehir (li) Atölyesi Buluşmaları’ bu kez Gaziantep’te bir araya geldi.

Kent Konseyi, Gaziantep’in Haritasını Çizdi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda kent için proje ve fikir üreten kurum ile kuruluş temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Gaziantep’in tarihinden estetiğine, iktisadından kültürüne, sanatından yönetimine birçok konular tartışıldı ve çözüm yolları üretildi.

Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, kentte bulunan Suriyelilerin durumuna dikkat çekti. Suriyeli sığınmacıların maalesef giderek kentin kanayan bir yarası konumuna geldiğini belirten Necati Binici, “Kısa sürede biteceği söylenen, ancak ne yazık ki 2,5 yıldan buyana devam eden komşu ülkemizdeki sıkıntı Türkiye’yi ve dolaysıyla sınır kenti olan Gaziantep’imizi de yakından ilgilendiriyor. Gaziantep’te kayıt altına alabildiğimiz ve kimlik verebildiğimiz 75 binin üzerinde Suriyeli var. Bunlar sağlık, eğitim ve diğer hizmetlerden faydalanabilen insanlar. İkinci bir gurup var ki bunlar da konteynır ve çadır kentlerde yaşayan 32 bin 500 Suriyeliler. Üçüncü bir gurup var ki, bunların sayısı da belli değil. Kimilerine göre 40 bin kimilerine göre ise 50 bin dolayında. Bunlarda kendi imkânları ile kiraladıkları evlerde yaşam sürüyorlar. Dolaysıyla tahmini bir rakamla şuanda Gaziantep’te 150 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var” dedi.

Sayılamayan Suriyelilerin sınır köylerde akrabalarının yanında kaldığını, günü birlik gidip geldiklerini, kent merkezinde cami ve parklarda yatıp kalktığına dikkat çeken Binici, “İşin kötü tarafı kış mevsiminde bu insanların durumu ne olacak? Kışı nasıl ve nerede geçirecekler. Biz Gaziantep olarak misafirlerimize en iyi şekilde bakmaya devam ediyoruz. Hükümetimizden gelen yardımları Sosyal Dayanışma Vakıfları aracılığı ile dağıttığı yardımlar kesintiye uğramadan devam ediyor. Plakalar sorun olmaya devam ediyor. Ben Suriyeli plakaların Türk insanlarının tanıyabileceği ve okuyabileceği bir şekilde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bir rapor hazırlayacağız ve en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Çözüm yolları ile birlikte sizlere sunacağız. Tabi birçok STK’ların gayret ve çabaları ile bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Moderötorlüğünü Yıldız Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tayfur Erdoğu’nun yaptığı toplantıda Av. Halil Ünlü ‘Göç ve Kentleşme’, Sosyal Politikalar Merkezi Başkanı Enes Keskin ‘Kentleşme ve Sorunları’, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ise ‘Şehri Yönetmek ve Yönetime Katılmak’ üzerine görüşlerini aktardı.

Toplantıya; CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA