Fosil Mağarası Tabiat Anıtı İlan Edildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, içerisindeki oluşumların buzul dönemine ait emarelere sahip olması sebebiyle Doğu Akdeniz’deki son iklim değişikliğe ilişkin tek kayıt noktası kabul edilen İçel'in Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası’nı tabiat anıtı ilan etti.

Fosil Mağarası Tabiat Anıtı İlan Edildi
Fosil bir mağara olan Gilindire, 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip bulunuyor. Girişten itibaren 450 metre kadar yatay ilerleyen ana galeri daha sonra büyük boyutlu bir gölle son buluyor. Bu noktada su kotunun yaklaşık-47 metre seviyesinde olduğu ve mağaranın deniz seviyesinin altında da devam ettiği belirlendi.

Mağaranın sonundaki gölün, dördüncü zaman başındaki son iklim değişikliği ile buzul sonrası döneme geçişte Akdeniz’in 70 metre yükselmesi ile oluştuğu belirlendi. Bu hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı tespit edildi.

Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki buzul dönemine ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu tespit edildi.

Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktası oldu. İlmi açıdan “tek ve eşsiz” kabul edilen Gilindire Mağarası, bu özelliği dolayısıyla tabiat anıtı olarak korunacak.

Gilindire Mağarası’nın, tabiat anıtı ilan edilmesiyle, ilmi çalışmalar için korunmasının yanı sıra, gelecek nesillere olduğu gibi aktarılması da teminat altına alınmış oldu.
Kaynak: İHA