Abd Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Suriye'ye Askeri Güç Kullanma İznini Görüştü

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin bir kısmı ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye rejimine karşı askeri güç kullanma talebini desteklerken, bazılarının çekincelerinin ise hala sürdüğü dikkati çekti.

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadının Dış İlişkiler Komitesi'nde, ABD'nin Suriye rejimine yönelik askeri güç kullanma talebi tartışıldı. Toplantıda, yönetim kanadını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey temsil etti.

Toplantıda, Kongre üyelerinin bazıları daha çok soru sormaya odaklanırken, bazıları da askeri güç yetki talebine bakışlarını açıkça ifade etmeyi tercih etti.

Temsilciler Meclisi Demokrat Üyesi Brad Sherman, Başkan Barack Obama'nın kimyasal silah kullanımın kırmızı çizgileri olacağını belirttiği zaman karşı çıkan olmadığını anlatarak, "Esed, Amerika'nın kırmızı çizgisini geçti. Eğer harekete geçmezsek, Esed gelecekte birçok kez kimyasal silah kullanacak. Kimyasal silah kesinlikle başarılı olabilir Esed için. Diktatörler Esed'den kimyasal silahların siviller üzerinde geniş çapta etkili olduğunu ve 1925 protokolünün hükümsüz belge olduğunu düşünecekler" diye konuştu.

Cumhuriyetçi üye Adam Kinzinger ise kendisinin ve birçok Amerikalının savaş yorgunu olduğunu vurguladı. Buna rağmen söz konusu kimyasal silahlar olunca Amerika'nın gerekeni yapması gerektiğine vurgu yapan Kinzinger, Amerika'nın tarihinde kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgi olarak belirlendiğini hatırlattı.

Demokrat Parti üyesi Gerald Connolly, Obama'nın kırmızı çizgileri olarak belirttiği kimyasal silah kullanımında delillerin ikna edici olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi milletvekili Luke Messer de eğer bugün oylama yapılırsa Obama'nın askeri güç kullanma talebine olumlu yanıt vereceğini belirterek, bu oylamanın bir vicdan oylaması olduğunu söyledi.

-Bazı Kongre üyelerinden tereddütler...

Meclisin Demokrat Parti üyesi Gregory Meeks ise uluslararası koalisyon haricinde Suriye'de tek başına hakeret etme noktasında güçlü tereddütleri olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi üye Christopher Smith, askeri operasyonun süresi hakkındaki çekincelerini dile getirdi. Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "kısa süreli" sözlerine değinen Smith, bunun esnek bir kavram olduğuna dikkati çekti. Kosova Savaşı sırasında da yürütülecek operasyonun kısa olacağına değinildiğini hatırlatan Smith, NATO dahil herkesin operasyonun kısa süreceğini ancak tahminlerin ötesinde operasyonun 78 gün sürdüğünü ve yaklaşık 500 sivilin hayatını kaybettiği örneğini verdi.

Cumhuriyetçi Meclis Üyesi Michale Mccaul da herhangi bir saldırının aksi yönde sonuçlar doğurabileceğini ileri sürdü. Birçok "radikal İslamcı" unsurların savaşmak için Suriye'ye akın ettiğini savunan Mccaul, bu tür durumların Afganistan'da, Mısır'da ve Libya'da görüldüğünü belirtti.

Mccaul, Esed rejiminin düşmesinden sonra ülkedeki boşluğu kimin dolduracağının düşünülmesi gereken bir durum olduğunu ifade etti.

Diğer bir Cumhuriyetçi milletvekili Ted Yoho ise Suriye'ye bir askeri müdahaleyi desteklemeyeceğini kaydetti.

Bu eylemi, kendilerine saldırmayan bir ulusa yapılan saldırı olarak gördüğünü ifade eden Yoho, "Eğer savaş başlatırsak savaşa biz davet etmiyor muyuz ? Bu konuyu başka bir ülkeye saldırı olarak anayasaya aykırı buluyorum. Temsil ettiğim insanlar da bu eyleme hayır dememi istiyorlar" diye konuştu.

Cumhuriyetçi Doug Collins de salona girerken Suriye'ye yönelik askeri kullanım konusunda derin kaygıları bulunduğunu, toplantının sonlarına gelinmesine rağmen de bu kaygılarının devam ettiğini belirtti.

Jeffry Duncan, Steve Chabot, Ronald Desantis gibi bazı kongre üyeleri ise Bingazi'de ABD konsolosluğuna düzenlenen saldırı sonrası Başkan Obama'nın niçin Libya'da güç kullanımı için Kongre'ye gelmediğini sorguladı.

Cumhuriyetçi üye Scott Perry de Kerry'ye sarin gazını kimyasal silah olarak görüp görmediğini sorması üzerine, Kerry, "evet" yanıtını verdi. Kerry'nin evet yanıtın üzerine "VX" gazını kimyasal silah olarak görüp görmediğini sorması üzerine Kerry, yine "evet" yanıtını verdi. Bunun üzerine Perry, "George W. Bush yönetiminin Irak'ta kitle imha silahları konusunda yalan söylediğini belirtenler için, Irak'ta da bu iki gaz kullanıldı" dedi.

Kaynak: AA