Dr. Nail Ündağ, Kalp Hastalıklarına Karşı Uyardı

Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nail Ündağ, kalp hastalıklarının özellikle yetişkinler olmak üzere her yaşta görülebilmekte olduğunu belirtti.

Dr. Nail Ündağ, Kalp Hastalıklarına Karşı Uyardı
Dünyada her yıl 17.5 milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybettiğini hatırlatan Dr. Nail Ündağ, “İstatistiki verilere göre ülkemizde yaklaşık 3 milyon koroner kalp hastası bulunmaktadır. Ülkemizde her 7 kişiden 1’i kalp krizi riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Uzmanlar sağlıklı ve mutlu yaşamak için öncelikle doğru beslenmek gerektiğine dikkat çekmektedirler. Bugün dünyada 155 milyon çocuk obezite sorunu ile yaşam mücadelesi vermektedir. Bu çocuklarımızın bu çok önemli olan sorunlarını aşabilmeleri, sağlıklı beslenmeleri ve gelecekte kalp hastalıklarına yakalanmamaları için en önemli iş kendi ailelerine düşmektedir. Tıbbi olarak koroner kalp hastalığının en önemli belirtisi kolesteroldur. Ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişinin kötü kolesterol (LDL) oranı yüksektir. Kolesterol, vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Vücudumuzun doğru çalışması için kolesterole ihtiyaç vardır. Aynı zamanda vücudumuzda da kolesterol üretilir. Kolesterolü en çok yükselten olay doymuş yağlardır. Trans yağlar ve hayvansal kaynaklı besinler de kolesterolü yükseltir. Fazla kilolu olmak kötü kolesterolü artırır, iyi kolesterolü azaltır ve toplam kolesterolü yükseltir” dedi.

KALP SAĞLIĞI İÇİN GIDA TÜKETİMİNE DİKKAT
Kalp sağlığına bağlı olarak beslenme ile ilgili açıklamalarda da bulunan Dr. Nail Ündağ; “Sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için beslenme alışkanlıklarımızı mutlaka gözden geçirmek zorundayız. Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketmeliyiz. Özellikle etten görebildiğiniz yağları ve tavuğun derisini ayırmalıyız. Daha az hazır bisküvi, pastane ürünü, kek, şeker, şekerli ya da fazla tuzlu yiyecek, abur cubur tüketmeliyiz. Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih etmeliyiz. Haftada en az bir kez yağlı balık, bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketmeliyiz. Makarna, pirinç, ekmek, buğday, patates ve mısır gevreğinden oluşan nişastalı yiyecekleri de düzenli olarak tüketmeliyiz. Her gün en az 1.5 litre sıvı su, meyve suyu veya süt gibi gıdalar tüketmeliyiz. Özelliklede Yemek pişirirken veya sofrada yemeğe eklediğiniz tuz miktarını azaltmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA