BM 68. Genel Kurulu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Çatışmalardan etkilenen devletler ve kırılgan devletler, Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmada büyük zorluklarla karşılaşır'' dedi.

Birleşmiş Milletler'in 68. Genel Kurulu Toplantıları kapsamında New York'ta bulunan Bakan Yılmaz, BM Milletler Kalkınma Programı,Türkiye, Danimarka, Senegal ve Meksika'nın ortaklığında düzenlenen "Hukukun Üstünlüğü ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Hakkında Küresel Diyalog" başlıklı yan etkinlikte ortak evsahibi olarak konuşma yaptı.

Toplantıda konuşan Yılmaz, ülkelerin kalkınması için öngörülen konular arasında hukukun üstünlüğü, adalet ve kalkınmanın önemini vurgu yaparak, "Hukukun Üstünlüğü, Adalet, Demokrasi, Yönetişim ve İnsan Hakları" kavramlarının BM'de gerçekleştirilen 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi kapsamında, dördüncü bir eksen olarak yer alması gerektiğini söyledi.

-"Türkiye çatışmaların devam ettiği bir bölgede yer alıyor"

Kalkınmanın çok katmanlı bir süreç olduğunu belirten Yılmaz, bu doğrultuda hukukun üstünlüğü ilkelerinin, kalkınmanın her alanında göz önünde bulundurulmasının, karar alıcılarının işini kolaylaştıracağını belirtti.

BM'nin Binyıl Kalkınma Planları çerçevesinde, üye ülkelerin gelişimi hakkında fikirler öne sürüldüğüne atıfta bulunan Yılmaz, ''Çatışmalardan etkilenen devletler ve kırılgan devletler, Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmada büyük zorluklarla karşılaşır'' dedi.

Yılmaz, kalkınmanın temelinde barış ortamının sağlanmasının özellikle yer almasının gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye'nin, çatışma ve kırılganlığın devam ettiği bir bölgede yer aldığını belirtti.

Yılmaz, bugün Suriye'de en temel insan hakkı olan yaşam hakkının temin edilemediğini ifade etti.

-Kalkınmada en önemli unsur demokrasi

Demokrasi ve yönetişimin, kalkınma açısından bir diğer temel unsur olduğunu belirten Yılmaz, serbest seçimlerin, ülkelerin temsilcileriyle yönetilmesinin ve katılımcı karar alma mekanizmalarının önemini dile getirdi.

Yılmaz, hukukun üstünlüğünün sadece ülke içinde değil ülkeler arasında da yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Özellikle İslam dünyasındaki ülkelerin bugün ya da yarın demokratikleşeceğini belirten Yılmaz, Doğu Avrupa'da AB tarafından hızlandırılan demokratikleşme süreci gibi benzer desteklerin İslam dünyasındaki ülkeler içinde olması gerektiğini söyledi.

Bakan Yılmaz, kadınların ve gençlerin siyasi hayata katılımın yanında ekonomik ve sosyal katılımlarının da geliştirilmesinin hukukun üstünlüğü açısından çok önemli olduğunu ve toplumun tüm kesimlerine eşit fırsatların sunulması gerektiğini dile getirdi. Yılmaz,Türkiye'de son 10 yılda, demokratikleşmenin kalkınmaya, kalkınmanın demokratikleşmeye karşılıklı olarak belirgin bir şekilde katkı sağladığını belirtti.

Toplantıda 2015 sonrası kalkınma hedeflerinde hukukun üstünlüğünün merkez bir role sahip olması görüşünde fikir birliğine varıldı.

Kaynak: AA