Fosil Bulguları İçin Türkiye'ye Geliyorlar

İzmir'de, Ege Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezine yurt dışından gelen bilim insanları Türkiye'ye ait fosil bulgularını büyük bir ilgiyle inceliyor.

Merkezi geçen yıl yaklaşık 20 bin kişi ziyaret ettiğini belirten, araştırma ve uygulama merkezi müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya, geride kalan eğitim öğretim yılında farklı ülkelerden gelen 15 araştırmacının da çeşitli alanlarda çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Bu ilginin, yeni akademik yılda artacağını dile getiren Kaya, "Akademik yıl yeni başlamasına rağmen şimdiden 7 misafirimiz var. Polonya, Rusya, Hollanda, ABD, Yunanistan, Fransa ve İspanya'dan gelen bilim insanları Türkiye'ye ait fosil bulgularını büyük bir ilgiyle inceliyor" dedi.

Kaya, araştırma ve uygulama merkezlerinin geçmişle gelecek arasında bağ kurma misyonu bulunduğuna dikkati çekerek, "Toplumların gelişmesinde bu tür araştırma merkezlerinin büyük bir önemi var. Son yıllarda Türkiye'de, geçmişte bu coğrafyada neler olduğu ve hangi hayvanların buralarda yaşadığı konusunda insanlarda merak uyandı" diye konuştu.

2012 yılında merkezi 20 bin kişinin ziyaret ettiğini bildiren Tanju Kaya, bu sene bu sayının daha çok artacağını kaydetti.

Prof. Dr. Kaya, İzmir'deki anaokul, kreş, ilkokul, ortaokul ve liselerin, gruplar şeklinde bu merkezi ziyaret ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yakın coğrafyadaki Manisa, Aydın, Uşak, Denizli gibi illerdeki öğrenciler ile akademisyenler buraya geliyor. Yine İzmir'de bazı üniversitelerin bölümleri derslerini burada yapıyor çünkü doğanın bütün materyalleri burada var."

Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika'nın ortasında bir kavşak noktasında olması nedeniyle zengin bir fosil altyapısı olduğunu anımsatan Kaya, ayrıca her jeolojik döneme ait fosillerin bulunmasının yabancı araştırmacıların dikkatini çektiğini ifade etti.

Kaya, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Örneğin Rusya'da o dönem kayıp veya yok. Rusya'da daha çok buzul döneme ait kayıtlar var. Bu nedenle onlar da memleketlerindeki geçmişi öğrenmek için kendilerine yakın coğrafyalardaki fosilleri inceliyorlar. Eğitim öğretim sezonu yeni başlamasına rağmen şimdiden 7 misafirimiz var. Bu insanlar Türkiye faunasının önemini kavradılar ve TÜBİTAK aracılığıyla bize başvurdular. Türkiye'ye ait fosil bulgularını büyük bir ilgiyle inceliyorlar. Çoğu Türkiye'ye ilk kez gelmiş. Merkezden ve materyallerden çok etkilendiklerini söylediler."

TÜBİTAK ile ortak proje çercevesinde yurtdışından merkeze gelen Rus bilim adamı Vadim Titov, EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin bilim insanları için ideal bir ortam olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, çok zengin fosil yataklarına sahip. Burada bunları çok rahat inceleyip üzerlerinde çalışabiliyoruz. Rusya'da bu kadar kaynağı bulamıyoruz" dedi.

Kaynak: AA