'Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı' Açıldı

Kocaeli'de düzenlenen Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı açıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentin sanayisiyle ön plana çıkan bir kent olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bir "üretim üssü" olduğunu belirten Topaca, üretimin olduğu yerde teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerinin olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

"Artık kaba üretim dediğimiz normal üretim teknikleriyle hem ülkemizin hem de sanayicimizin dünyayla rekabet edebilme şansının olmadığını biliyoruz" diyen Topaca, ileri teknolojiyi kullanan firmaların avantajlı durumda olduğunu, bunu teşvik etmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Topaca, sanayinin hem nimet hem de külfetlerini taşıyan bir kent olduklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Nimeti, gelir düzeyi yüksek, iş imkanı fazla ama külfeti, bir dizi çevre sorunlarıyla beraber yaşamak şeklinde ortaya çıkıyor. Bu sorunları çözmenin yolu, biraz daha ileri teknolojiyi kullanmak, çevre ve doğayla uyumlu teknolojileri geliştirmekle mümkündür. Bu boyutuyla fuarımızı çok önemsiyor ve destekliyoruz. Beklentimiz, hem sanayimiz hem kentimiz hem de her bölgemiz için teknoloji ve sanayideki yeni gelişmeleri tartışmak suretiyle öğrenmektir."

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Kocaeli'nin İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en gelişmiş ikinci büyük sanayi bölgesi olduğunu anlattı.

Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 55-60'ını üreten bir bölgede yılda iki kez fuar etkinliği yapılmasının kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Zeytinoğlu, en büyük arzularının sanayiciye ve bölgeye katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, 11 bin metrekare alan üzerine kurulan fuarda, 140'ı sanayi kuruluşu, 20'si kamu kurumları ve STK'lardan olmak üzere toplamda 160 standın açıldığını ifade ederek, "16 farklı ülkeden, 60 yabancı firma temsilcisi ile 90 Türk firma temsilcisi arasında ikili iş görüşmeleri şeklinde yarın yapılacak Match4Industry Eşleştirme Etkinliği de bölgenin ve firmalarımızın kalkınması ve tanıtılması adına büyük bir fırsat olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılışını gerçekleştiren Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, stantları gezerek, firma yetkililerden bilgi aldı.

Kocaeli Ticaret Odası ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın işbirliğiyle düzenlenen fuar, 27 Eylül Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA