Bakan Eker, Siyaset Akademisi’nin Ders Zilini Çaldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan onur duyacağı ve bütün farklılıkların zenginlik kabul edildiği bir ülke yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Bakan Eker, Siyaset Akademisi’nin Ders Zilini Çaldı
Bakan Eker, partisinin Ar-Ge Başkanlığı tarafından yürütülen Siyaset Akademisi’nin Adana’daki programına katıldı.

Yeni dönemin 'ilk ders zilini' çalan Eker, kentte 16.’sı düzenlenen programa katılanlara başarılar diledi.

Seyhan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda konuşan Eker, AK Parti’nin kurulmadan önceki dönemde Türkiye’de sistemden kaynaklı 3 problem sahasının olduğunu söyledi.

Bu problemlerin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Eker, bunların aşılabilmesi için sivil değerlere dayalı bir siyasi yapının gerektiğini, böylelikle de AK Parti’nin kurulduğunu ifade etti.

Eker, “Ekonomi, insan hakları, demokratikleşme ve sivilleşme ile ilgili sorunlar vardı. Böyle zorlu bir dönemde millet, AK Parti diye bir partinin kurulmasına karar verdi” dedi.

İnsanların, Tanzimat ve Islahat fermanlarından beri AK Parti’nin kurulmasını beklediğini belirten Eker, “Bizim devletimiz demokratik değil bürokratik bir devletti. Dolayısıyla ciddi idari reformlar gerekiyordu. Bu idari reformları yapmadan bürokratik yapıyı demokratikleştirme imkanı yok. Onun için demokratikleşme ve sivilleşme çabaları beraberinde idari yapının reformlarını da en başta öneriyor. Hak ve özgürlük alanı, insan hakları, inanç özgürlükleri bütün bu sahalar burada yapılacak olan reformlar ile mümkündü” diye konuştu.

Geçmişte milletvekillerinin, vatandaşların karşısına geçecek güçlerinin olmadığını savunan Eker, bu milletvekillerinin güçlerini milletten değil ‘bürokratik’ ve ‘medyatik’ tezgahlardan aldığını söyledi.

Bu nedenle siyasetin güçlendirilmesi, siyasete itibar kazandırılması ve toplumun siyasetle ilişkili hale getirilmesi için Siyaset Akademileri’nin başlatıldığını vurgulayan Eker, geçmişte kadınların ve gençlerin ‘geleneksel siyaset aklı’ tarafından siyasal ilişkilerinin dışında tutulduğunu söyledi.

Eker, toplumdaki herkesin siyasetle ilgilenmesi gerektiğini ifade ederek, “Çünkü siyaset sorunlarımızın çözümü konusunda fikir üreteceğimiz bir alandır. İkinci olarak uygulama alanıdır; amacı hizmettir. Kavga etmeden, kan dökmeden, kucaklaşarak, tartışarak toplumda farklı görüşleri olan insanların bu alanda tartışmak suretiyle fikir geliştirmesi ve sorunlara çözüm geliştirme sürecidir. AK Parti Siyaset Akademisi’nin de temel işlevi bu” şeklinde konuştu.

Geçmiş hükümetler döneminde yaşanan istikrarsızlıklardan bahseden Eker, “Bir bakanlık proje yapar, proje ortağı başka bir bakanlıkta ona engel olur, taş koyardı. Güya koalisyonda ortaktı ama herkes birbirinin ayağına çelme takmakla uğraşıyordu. Bunları da gördük. Onun için biz milletten aldığımız emaneti başımızın üzerinde taşıdık. Demokratikleşme ve sivilleşme ile ilgili Türkiye’nin idare alanda hissettiği reformların yapılmasını, istikrarlı bir ekonomik büyümeyi sağlayacak ekonomi programının irade ile arkasında durarak, hiçbir popülist yaklaşıma asla tevessül etmeden hayata geçirdik. Sonuç? Türkiye birçok alanda bugün 10 sene öncesine göre daha demokratik bir ülke. Daha sivil bir anlayışın hakim olduğu bir ülke. Bürokrasi artık siyasetin, milletin emrinde” dedi.

“HERKESİN SİSTEMDEN VE DEVLETTEN RAZI OLDUĞU BİR TÜRKİYE”
Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Amacımız milletimiz ile devlet arasındaki aidiyet duygularını güçlendirerek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan onur duydukları, ‘ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı tercih ediyorum’ diyebilecekleri, herkesin sistemden, devletten razı olduğu memnun olduğu bir demokratik sivil yapıyı oluşturmaktır. İnsan haklarını geliştiği, herkesin hak ve hukukuna rivayet edildiği, farklılıkların, inanç, yaşayış, giyim kuşam, din, düşünce, mezhep, etnik köken başta olmak üzere bütün farklılıkları zenginlik kabul edip, birlikte geleceğe dair umut ve sevgi türküleri yakılan bir Türkiye inşa etmek. Geçen 10-11 yıllık süreç, böyle bir süreç.”
Programa Bakan Eker’in yanı sıra AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

Kaynak: İHA