Samsun, Ortadoğu ve Avrupa'nın 'Röntgen'İni Çekiyor

Cerrahi alet üretiminde dünyada 3. kümelenme merkezi olan Samsun'dan, röntgen makinelerinden orteze kadar pek çok medikal ve cerrahi ürün, Suriye, Irak, İran ve Azerbaycan'ın yanı sıra Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un medikal sanayi sektöründeki serüveninin 35 yılı geride bıraktığını söyledi.

Silah ustalarının cerrahi aletlere ilgi duymasıyla başlayan sektörde bugün 45 firmanın söz sahibi olduğunu anlatan Aydemir, Pakistan-Sialkot ve Almanya-Tutlingen'den sonra Samsun'un cerrahi alet üretiminde dünyada 3. kümelenme merkezi olduğunu belirtti.

Bölgede cerrahi aletlerin yanı sıra ortopedik implant üretimlerinin de başladığını vurgulayan Aydemir, "Röntgen makineleri, gaz sistemleri, kuvözler, hasta altı bezleri, ortopedik yardımcı ürünler denilen tekerlekli sandalye, koltuk değneği, bandajlar, ortezler... Ayrıca cerrahi aletlerin içine konulacağı kutular, sterilizasyon konteynerleri, işitme cihazları gibi değişik alanlarda üretim devam etmekte" dedi.

-"2023 hedefi, 1 milyar dolar ihracat"

Medikal ve cerrahi aletlerin katma değerinin oldukça yüksek olduğunu açıklayan Aydemir, medikal sektörün dünyadaki pazar büyüklüğünün 350-400 milyar doları bulduğunu ifade etti.

Samsun'daki firmaların ise 50-55 milyon lira arasında cirosu olduğunu bildiren Aydemir, şunları kaydetti:

"Bu firmaların karlılığı çok yüksek. Kendimize 2023 hedefi koyduk, bu firmalar desteklendiği takdirde 1 milyar dolar ihracat çıkar. Pazarlarımızda komşularımız Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan ile ticaretimiz var. Diğer Avrupa ülkelerine de ihracatımız var. Burada cok ciddi istihdam yaratabilecek bir sektör kümelenmiş durumda. Üretime destek verildiği takdirde çok daha iyi ürün üretimi yapılacaktır ve bunun iç ihtiyacı karşılamaktan öte çok ciddi ihracat potansiyeli de ortaya çıkacaktır."

-"Ortadoğu'daki olaylar sektörü etkiledi"

Samsun'un, önemli pazarlarından birinin de Ortadoğu olduğunu anlatan Aydemir, "Ticari faaliyetlerimiz tamamen uluslararası ilişkilere, çıkarlara bağlı. Bugün İran ile aramız gerginse ticarette zorluk çıkmaya başlıyor. Suriye'nin güneyi ile aramız yok, kuzeyine ise ürün satışlarımız devam ediyor. Bağdat'ın kuzeyine satışımız var. İran'da sıkıntılarımız var. Ortadoğu'da bazı bölgelerde yaptığımız ticarette yüzde 70-80 azalma oldu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA