Dünyanın En Kalabalık Ülkelerine 'Taş Çıkarıyorlar'

Yığılca ilçesindeki ocaklardan çıkarılan mermerler, iç piyasanın yanı sıra dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin ve Hindistan'a ihraç ediliyor.

Binaların iç ve dış kaplamalarında kullanılan Yığılca mermeri, kalite ve renk bakımından tercih ediliyor. İlçedeki ocak sahipleri, daha fazla mermer ocağı açabilmek ve istihdam sağlayabilmek için uluslararası pazarlara açılmaya çalışıyor.

Hocatman köyünde mermer ocağı işleten Erdoğan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 yıldır mermer sektöründe olduğunu, Yığılca'da açtığı ocağın iki yıldır faaliyet gösterdiğini söyledi.

Nakliyecilik yaptığı dönemde ilçedeki mermer ocaklarından yük aldığını, daha sonra mermer ocağı açmak için girişimde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Nakliyecilik yaptığım dönemde burada faaliyette olmayan bir ocağı devraldım ve mermer çıkartarak piyasaya sürdük. Önceki işimizden dolayı piyasada tanındığım için kısa sürede sektörde yer edindim" dedi.

İlçedeki mermer rezervinin çok fazla olduğunu, değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, yüksek kalite dolayısıyla ürünün çabuk müşteri bulduğunu kaydetti.

Yılmaz, iç piyasada çok sayıda kente mermer gönderdiğini dile getirerek, "Haddinden fazla talep var. Taleplere yetişemiyoruz. Tekirdağ, İstanbul, Afyon, Ankara, Denizli, Bilecik, Bursa, İzmir, Sinop gibi illere gönderiyoruz. Yurt dışından da mermerimize talip olan ülkeler var. Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan ve Çin'e de ihracata başladık. Bu ülkeler bize internetten ulaştı, buraya gelerek ocaktan taş seçip satın alıyorlar" ifadelerini kullandı.

-"Hintliler ocağımıza ortak olmak istiyor"

Hindistanlı müşterilerin ilk ihracatın ardından Türkiye'ye geldiklerini ve ocakta inceleme yaptıklarını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Hindistanlı müşterimiz internetten mermer sipariş ettikten sonra Türkiye'ye gelerek ocağımızı gezdi ve çok beğendi. Taşın kalitesini çok beğendiklerini söyleyen Hintliler ocağımıza ortak olmak istedi. Şu anda bunu kabul etmiş değiliz ama buraya gelerek taş seçiyorlar ve alıp ülkelerine götürüyorlar. Mermerimiz gerçekten değerlidir. Kaplamada, dekorasyonda kullanılan kaliteli taşlardır. Yurt dışındaki müşterilerimiz, fabrikalarında taşı işleyip, inşaatlara, sıcak ülkelerde iç ve dış kaplamalara kullanıyor."

-"Yığılca mermerinin kalite yönünden önü açık"

İlçenin mermer rezervi açısından doğal bir kaynak olduğunu anlatan Yılmaz, mermerin çıkarılmasında yaşanan sorunların devlet büyüklerinin yardımı ile çözülebileceğini aktardı.

Yeni bir ocak açmak için Düzce İl Özel İdare Müdürlüğüne başvurularını yaptıklarını belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yığılca'ya orman izinleri kapalı, ihalelik yerler kapalı. Yeri aldık ancak ihaleye kapalı olduğundan işlem yapamıyoruz. Çalıştırdığımız ocaktan direkt ve dolaylı yoldan yaklaşık bin 500 kişi iş imkanı buluyor. Ocak sayımızı artırarak daha çok istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Mal konusunda sürekli talep aldığımız için yeni rezervleri çıkartmaya ihtiyacımız var. Bir, iki müşteriyle kısıtlı kalmayıp, herkese mal verilmek için uğraşıyoruz."

Kaynak: AA