Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'ne Doğru

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayesinde, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Çocuk Vakfı ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle 14-15 Kasım'da, İstanbul'da "1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi" gerçekleştirilecek.

AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çocuk ve medya arasındaki ilişkiye dair Türkiye'de yapılan çalışmaların çok sınırlı olduğuna değinerek, çocuğun medyayla ilişkisi ve medyanın çocukla ilişkisini değerlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Son zamanlarda insanların hayatına sosyal medya, yeni medya ve sosyal ağlar gibi yeni kavramların eklendiğini ifade eden Prof. Dr. Orhon, şöyle konuştu:

"Bu kongrede sunulacak önemli belgeler bulunuyor. Bunlardan ilki 'Çocuk ve Medya Durum Tespit Raporu '.Bu raporun editörü benim ve çoğunluğu da fakültemizden olan yazarlar tarafından hazırlandı. 'Çocuk ve Medya Stratejisi Raporu' da var. Bunun yazarları içerisinde de fakültemizden hocalar var. 'Bir çocuk ve medya hareketi nasıl olmalı?' sorusuna bu kongrede, bir tarif bulunmaya çalışılacak. Teknik boyutuyla 0-18 yaş grubundaki herkes çocuk. Türkiye nüfusu açısından değerlendirdiğimizde bu gruba, 24 milyon kişi giriyor. Çocuk nüfusun iletişim toplumu, bilgi toplumu, sosyal ağlar, sosyal medya açısından bütün boyutlarıyla tartışılması gerekiyor. Bu kongrenin bence en önemli kazanımlarından biri, kendi alanında dünyadaki en önemli isimler geliyor. Önemli olan başka bir nokta da medya okuryazarlığıdır. Bunun öne çıkartılması gerekiyor. Çocukların eserlerini sergiledikleri bölümler yer alacak. Bu kongreyi programın içindeki bileşenlere baktıkça çok etkileşimli, çok boyutlu bir kongre olarak görüyorum."

Kaynak: AA