CHP'li Toprak: Kaynağı belirsiz döviz girişi var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Temmuz ayı ödemeler dengesi bilançosunda 4,8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz girişi olduğunu ileri sürerek, kaynağının açıklanması gerektiğini savundu.

Toprak, yazılı açıklamasında, Temmuz ayı ödemeler dengesi bilançosunda 4,8 milyar dolarlık "kaynağı belirsiz" döviz girişi olduğunu iddia etti.

Merkez Bankası'nın Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre Mart'ta 47,8 milyar dolara inen cari açığın Nisan'da 51,2, Mayıs'ta 53,3, Haziran'da 54, Temmuz'da ise 55 milyar dolara yükseldiğini belirten Toprak, cari açığın daha da büyümemesinde, uzun vadeli ve kayıtlı, yasal para girişinin önemli katkısı olduğunu ifade etti.

Cari açığın Temmuz sonu itibarıyla 63 milyar 354 milyon dolara yükselmesini önleyen unsurun tek başına bir ayda ve tek kalemde gerçekleşen 4,8 milyar dolarlık "kaynağı belirsiz" döviz girişi olduğunu savunan Toprak, "AKP ne zaman dara düşse böyle yüklü ve kaynağı belirsiz döviz girişleri olmaktadır. Bu paranın kaynağı nedir, neresidir, bu para kimindir ve ne amaçla Türkiye'ye gönderilmiştir" diye sordu.

Merkez Bankası'nın bu paranın yurtiçi yerleşiklerin dövize geçişlerinden kaynaklanmış olabileceğini savunduğunu belirten Toprak, şunları kaydetti:

"O zaman da liradan dolara geçiş yönünde, büyük bir akım başlamış demektir. Bu da, halkın liraya güven kaybını göstermektedir. Her koşulda, hükümet şeffaflık ve demokratik hesap verilebilirlik gereğince, bu 4,8 milyar doların kaynağını halka açıklamak zorundadır. Halk, yoksullukla, sefaletle, yoklukla, icra ve hacizlerle boğuşurken, bu milyar dolarlar nerden akmaktadır, sahibi ve menşei nedir? Açığa çıkartılmalıdır."

Kaynak: AA