Salçalık Biberin Fiyatı Tüketiciye Yaradı

ADANA - Kozan ilçesinde, geçen yıl kilosu 1 lira olan salçalık biberin perakende satış fiyatı bu yıl 70-80 kuruş olunca tüketicinin yüzü güldü.

Kozan Toptan Yaş Sebze ve Meyve Hali yanında oluşturulan alanda yaklaşık 1 aydır salçalık biber satışı yapan esnaf, fiyatlarda geçen yıla göre düşüş olunca sıkıntı yaşıyor. Sezonda bin 500 ve 2 bin ton arasında salçalık biberin satıldığı ilçede geçen yıl kilosu 1 lira olan ürün, tezgahta 70-80 kuruşa alıcı buluyor.

Biber satıcısı İshak Koçyiğit, bu durumun kar oranlarını olumsuz etkilediğini, ancak tüketiciyi sevindirdiğini belirterek, Manisa'dan getirdikleri ürünü tarlada 60 kuruşa aldıklarını, tezgahta ise ortalama 70-80 kuruşa satabildiklerini söyledi.

Fabrikaların salçalık bibere olan talebindeki düşüş ve üretimdeki artış sebebiyle tarladaki fiyatın yükselmediğini ifade eden Koçyiğit, şunları kaydetti:

''Ancak, nakliye ve işçi ücretleri gibi girdilerdeki artışa rağmen, vatandaşın alım gücündeki düşüş sebebiyle perakende fiyat geçen yılki satış rakamlarının altına düştü. Biberi tarlada 60 kuruşa alıp, tezgahta 70-80 kuruşa sattık. Satışa başladığımız ilk günlerde Kozan'da günlük 150-200 ton arasında biber satışı yaparken, salça sezonunun sonuna yaklaşılması sebebiyle bu oran 60-70 tona kadar düştü.''

Kozan Yaş Sebze ve Meyve Satıcıları Odası Başkanı Süleyman Delibaş ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Kozan halindeki rekabet sebebiyle biberin satış fiyatının tüketiciye yaradığını belirtti.

Bu yıl üreticinin zarar etmediğini, ezik biberi bile fabrikalara 40 kuruşa sattığını bildiren Delibaş, ''Kozan'da bu işi yapan az sayıdaki satıcı arasında yaşanan rekabet sebebiyle ilçedeki biber satış fiyatı geçen yılın altına düştü. Tüketici, yaşanan rekabet dolayısıyla biberi geçen yıla oranla yüzde 30-40 daha ucuza alarak salçasını hazırladı. Satıcıların kar marjı sınırlı kaldı'' dedi.

Kaynak: AA