Maliye Bakanı Şimşek, Batman'da

BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Güçlü bir şekilde sürecin başarıya ulaşması, bölgemize, ülkemize, hatta Ortadoğu'ya kalıcı bir barışın gelmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, AK Parti İl Başkanlığında belediye başkanları ve il yönetiminin yer aldığı toplantıya katıldı.

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi'ni de ziyaret eden Şimşek, İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş tarafından karşılandı. Künteş, başta Kürt sorunu olmak üzere çözüm süreci, faili meçhul cinayetler ve kayıplar konusunda Bakan Şimşek ve hükümetten destek istedi. Suriye'de silahla barışın sağlanamayacağını da söyleyen Künteş, Şimşek'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada, yaşam hakkının kutsal olduğunu, temel yaklaşımlarının bu olduğunu vurgulayarak, çözüm sürecini başlattıklarını ve sürece ilişkin her şeyin ortada olduğunu söyledi.

"Güçlü bir şekilde sürecin başarıya ulaşması, bölgemize, ülkemize, hatta Ortadoğu'ya kalıcı bir barışın gelmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Süreci başlattığımız gibi tamamlamak da istiyoruz" diyen Şimşek, son 10 yılda ülkede demokratikleşme konusunda çok mesafe alındığını, daha yapacak çok şey olduğunu belirtti.

Ülkenin üçte birinde OHAL'in uygulandığını, ülkenin normalleşmesi için birtakım adımlarla başladıklarını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Bugün gelinen noktada Türkiye temel hak ve özgürlükler, demokrasinin standartları anlamında çok mesafe alındığı ortada. Huzur ile bölgenin kalkınması ve refahı için gereken her şeyi yapıyoruz. Hak ve temel özgürlükler anlamında da böyledir. Bu ülkede eskiden çok güncel gündem maddesi işkence idi. Şu anda istisnai hallerde yanlış yapanlar olabilir ama bu, temel sorun olmaktan çıkmıştır. Artık bizi ziyaret eden uluslararası heyetlerin gündem maddesi olmaktan çıktı. Son dönemde yaptığımız düzenlemelerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurularda da olsun, oradaki sonuçlar itibariyle Türkiye hızlı bir şekilde normalleşme sürecine giriyor."

-Faili meçhuller

Faili meçhuller konusuna değinen Şimşek, geçmişte bölgede bir travma yaşandığını, devletin yaptığı yanlışlar hatalar bulunduğunu, travmaları sonlandırmanın temel bir konu olduğunu, bu konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını anlattı. Faili meçhullerin üzerine gidildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Faili meçhuller konusunda ülkenin geçmişteki karnesi ortada. Ama çok şükür Türkiye son dönemde o konuda çok ciddi mesafe kat etmiştir. Varsa mutlaka failler ortaya çıkartılmalıdır. Geçmişteki faillerin çözülmesi, kayıpların ortaya çıkarılması için elinizde bulunan belge ve bilgileri mutlaka Adalet Bakanlığı ile paylaşmanız lazım. Bizim de derdimiz bu. Çünkü insan hakları, çözüm süreci konusunda olsun diğer birçok konuda olsun faili meçhuller vesaire. Bölgenin huzuru, barışı açısından yaklaşımımız insanidir, hukukidir, vicdanidir, adalet üzerinedir. Mükemmel bir sistem var mı? Hiç bir zaman iddia edemezsiniz. Ama bu sistemin sürekli bir şekilde demokrasi standartlarımızı iyileştirmesi tabii ki boynumuzun borcudur. Bu konuda çok yoğun çaba içerisindeyiz."

-Çözüm süreci

Çözüm sürecine ilişkin olarak bugüne kadar çok demokratik adımlar attıklarını, Kürtçe üzerindeki sınırlamaların kaldırıldığını vurgulayan Şimşek, hapishanelerdeki fiziki koşulların mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini, bu konuda yoğun çaba içinde olduklarını bildirdi. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Anneniz Kürtçe biliyordu, o hapishanelerde annenizle Kürtçe konuşmaya izin verilmiyordu. Bunun çok ötesine geçildi. Bunlar barışın, huzurun hakim olduğu ortamda çok daha rahat bir şekilde yapılacaktır. Bazen şöyle söyleniyor. Örgütün de bir propagandası: 'Bu mücadeleyi vermezsek bu noktaya gelmez.' 2002 yılında bir hükümet seçiliyor. 10 gün sonra OHAL'i kaldırıyor. Bu baskı ile yapılmış bir olay değildir. Bizim içimizde kardeşlik hukuku var. Biz bu sorunu çözmek istiyoruz. Bin yıldır beraberiz. Bunu samimi bir şekilde ve temel hak ve özgürlükleri en geniş düzeyde tanımlayarak yeni bir anayasa çerçevesinde ve tabii ki demokrasinin standartların da mümkün olan en iyi düzeyde çözmek istiyoruz. Yani biz bunu bir güvenlik sorunu olarak görmedik."

-Suriye'deki iç savaş

Suriye konusuna değinen Şimşek, "Devletin bütün imkanlarını, uçağını, topunu devletin balistik füzelerini kullanarak 100 binin üzerinde vatandaşını katletmiş bir rejimden bahsediyoruz. Normal bir muhalefet, gösteri boyutunun çok çok ötesine geçilmiş. Ülke olarak Suriye'nin bu sorunları hiç bir şekilde bu noktaya getirmeden, yine daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlükler içerisinde sandığa giderek, harkesin katılımını sağlayarak çözülmesini bırakın tercih etmeyi defalarca telkin ettik. Ama gelinen noktada görüyorsunuz bir trajedi yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Komşu ülkeler Suriye, Irak ve İran'ın daha çok demokratikleşmesini, temel hak ve özgürlüklerini genişletmesini ve bununla birlikte refahın arttırmasını arzuladıklarını anlatan Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Derdimiz 100 binin üzerinde şu veya bu şekilde ölüm değil, devletin bütün imkanlarını kullanarak katlettiği bir kitleden bahsediyoruz. Ve en son kimyasal silahlar. Dolayısıyla bizim burda yaptığımız tek şey şu. Bir açık kapı politikası var. Bu trajedi karşısında ölümden kaçanlara kapıyı kapatmak bir sorumsuzluk olur, insani olmaz. Suriye'nin bir an önce kendi birliğini, beraberlğini koruyarak tam bir demokratik sistem içerisinde kendi kadrini belirlemesini biz herkesten daha fazla arzularız. Hiç bir şekilde bir dış müdahale gerektirmeden sorunun çözümünü biz de tercih ederiz. Başından beri de bu böyledir. Ama şu da bir gerçek dışarıdan çok ciddi bir müdahale var. Bunlar kamuoyunun bildiği konular. Hizbullah'ın, komşu ülkelerin bu konularda müdahil olduğu, rejimin şu anda kendi vatandaşına karşı kullanmaması gereken birçok şeyi kullanıyor. Dolayısıyla birçok sorun göründüğünden daha karmaşıktır. Ama işin özü şudur birbirimiz iyi anlamamız lazım. Burada bu çözüm sürecin başarılı olması için hepimize sorumluluklar düşüyor. Hep birlikte sorunlarımızı çözeceğiz."

Kaynak: AA