Kültürlerin Kesişme Noktası İzmir, Dünyaya Kan Verecek

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, herkese açık kordon kanı bankası kurmak istediklerini açıkladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de sürdüren Pirim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğum sayısının yüksek olduğu İzmir'in kordon kanı bankacılığı için de uygun bir kent olduğunu ifade etti.

Kordon kanında çok özel hücreler olduğunu, ayrıştırılıp saklanan hücrelerin birçok hastalığın tedavisinde kullanılabildiğini anımsatan İbrahim Pirim, "Türkiye'de kordon kanı bankaları var, para karşılığı kanı saklıyor ve ihtiyaç olduğunda sahibine geri veriyorlar. Bizim hedeflediğmiz şey, İzmir'de herkese açık, hatta dünyaya açık bir banka oluşturabilmek" diye konuştu.

Proje için Sağlık Bakanlığı'nın onayını beklediklerini söyleyen İbrahim Pirim, "Bakanlık, projeyi merkezden yürütmek isterse o zaman onlara destek vereceğiz" dedi.

-Yılda 5-6 bin ünite kordon kanı elde edilebilir

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanındaki Konak Doğumevi'nde 1 günde 30 bebeğin dünyaya geldiğini bildiren İbrahim Pirim, İzmir'de yılda 5-6 bin ünite kordon kanı elde edilebileceğini aktardı.

Pirim, tüm insanlığa şifa olabilecek kordon kanı bankacılığı projesini şöyle anlattı:

"Kordon kanını bizim toplamamızdaki primer espriyi şöyle açıklayabiliriz; bazı genetiksel hastalıklar ya da kan kanserinin tedavisi için kordon kanı gerekebiliyor. Çünkü hastaların hücreleri çalışmıyor, çalışan hücre elde etmemiz gerekiyor. Her insandan alıp nakledemiyorsunuz. Uyumlu hücre olması lazım. Kordon kanı hücrelerinin dokularını tespit ettikten sonra saklayacağız. Kan kanseri olan bir hasta gelirse uygun vericiye kan bankasındaki bilgilerinden ulaşılabilecek."

İnsanoğlunun çok gizemli bir varlık olduğunu söyleyen İbrahim Pirim, sadece parmak izlerinin değil HLA adı verilen doku tiplerinin de birbirini tutmadığını aktardı.

Medeniyetlerin beşiği İzmir'in de bugüne kadar pek çok yerden göç aldığına değinen Pirim, "Bir yerde ne kadar farklı doku tipi varsa hastalıkların tedavisi için uygun donör bulma şansı o kadar artar. Kzeyden, güneyden, doğudan, batıdan her yerden göç almış İzmir'de, farklı bölgelerden insanlar evlilikler yapmış, inanılmaz HLA farklılığı ortaya çıkmış. Bu da tüm dünya için çok önemli bir özellik" dedi.

Kordon kanı bankacılığı için çok özel saklama alanlarının da oluşturulması gerektiğini vurgulayan Pirim, proje detaylarının gelecek günlerde netleşeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA