Suriye'de Kimyasal Silah İncelemesi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını inceleyen BM heyetinin başkanı Ake Sellström'le telefonda görüştü.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede, 19-31 Ağustos arasında Suriye'de gerçekleştirdikleri çalışmanın ardından Lahey'e dönen Sellström'ün genel sekretere inceleme sürecinin sonraki aşamalarına ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

Bölgeden toplanan bulguların yarın laboratuvarlara gönderilmeye başlanacağını ifade eden Nesirky, Sellström'ün, Suriye Hükümeti'nden iki yetkilinin de süreci gözlediği bilgisini Ban'a aktardığını kaydetti.

Sürecin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün kabul ettiği yüksek standartlara göre sürdürüldüğünü anlatan Nesirky, genel sekreterin, Sellström'den, 21 Ağustos'ta Doğu Guta'da gerçekleşen olaya ilişkin çalışmaların bilimselliği riske atmadan mümkün olduğunca hızlı sonuçlandırılmasını istediğini söyledi.

Nesirky, genel sekreterin konuya ilişkin üye ülkelerle görüşmelerini de sürdürdüğünü kaydederek, bu bağlamda Ban'ın 3 Eylül Salı günü BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerini bilgilendireceğini belirtti.

Genel sekreterin bugün Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de ifade eden Nesirky, Ban'ın bu konuda temaslarını sürdüreceğini dile getirdi.

Rusya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nin ana konularından birinin Suriye olacağını vurgulayan Nesirky, genel sekreterin de bu zirveye katılmak için salı günü New York'tan ayrılacağını ancak orada kimlerle görüşeceği ve takviminin henüz kesinleşmediğini belirtti.

Obama'nın Kongre'den onay istemesi kararının sorulması üzerine Nesirky, bu kararın kimyasal silah kullanımına karşı verilecek cevap için geniş tabanlı konsensüs arayışı çabalarının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini kaydederek, "İnsanlığa karşı bu tür korkunç bir suçu işleyen hiç kimse cezadan muaf olmamalıdır" dedi.

Nesirky, Genel Sekreter Ban'ın, silah denetçilerinin çalışmalarına şans verilmesi talebini de yineledi.

Kaynak: AA