Bayramda Diş Sağlığınızı İhmal Etmeyin

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, bayramda çikolata, tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiği uyarısında bulundu.

Bayramda Diş Sağlığınızı İhmal Etmeyin
Prof. Dr. Uysal, "Eğer tükettiğimiz yiyeceklerin kalıntıları ağzımızda uzun süre kalırsa zamanla mikroorganizmaların asit yapmasına, diş etinde ve dişin sert dokusunda çürümeye neden olmaktadır. Aşırı şekerli beslenilirse yoğun miktarda asidin oluşmasına, bu da dişlerin zarar görmesine sebebiyet verir. O yüzden her türlü şekerli beslenmenin sonunda dişlerin fırçalanması, dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipiyle temizlenmesi, en son olarak da ağız çalkalama solüsyonlarının kullanımı gerekmektedir" dedi.

"FIRÇALAYAMAZSANIZ BOL SU İÇİN"
Her ziyarette dişlerin fırçalanmasının gerçekleşemeyebileceğini, bu yüzden su tüketimin büyük önem kazandığını ifade eden Prof. Dr. Uysal, "Ağızdaki yoğun şekerli içeriğin seyreltilmesi için su tüketimi diş yüzeyindeki yiyecek artıklarını temizleyeceği için avantajlıdır. Ramazan boyunca ağız kokusu artar, dişlerin üstünde plaklar uzun süre biriktiğinden dolayı kokuya sebebiyet verir. Ağızda tükürük salgılanması yavaşladığı için sıkıntılar meydana gelir. O yüzden su tüketimi ağız sağlığı bakımından önemlidir" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR FIRÇALAMA ŞARTIYLA ÇİKOLATA TÜKETEBİLİR"
Çocukların çikolata tüketimine kısıtlama getirmediklerini de söyleyen Uysal, şöyle devam etti: "Ebeveynler çoğu zaman 'hocam çikolata yemeyecek değil mi' tarzında sorular sormaktadır. Buna bizim cevabımız 'tabii ki de çocuklar çikolata tüketmelidir' olmaktadır. Şekerli besinler ve çikolata çocukların psikolojik gelişiminin yanında, mutluluk hormonu salgılanması bakımından da çok önemli yere sahiptir. Düzenli diş fırçalama olmazsa olmaz bir alışkanlık olduğu takdirde hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz."

"35 YAŞINA KADAR KALSİYUMLU BESLENMEYE ÖNEM VERİN"
Kalsiyum içeren yiyecek ve içeceklerin ağız ve diş sağlığı açısından önemine de vurgu yapan İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uysal, özellikle 35 yaşına kadar kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi tavsiyesinde bulundu. Uysal, "Kalsiyum dişin yapısını güçlendiren bir maddedir. 35 yaşına kadar kemikler kalsiyumu depolamaya devam eder. 35 yaşından sonra istediğiniz kadar süt için, yoğurt yiyin kalsiyumlu yiyecekler yiyin, artık bu depolamayı arttıramıyorsunuz. Sonra vücut depoladığı kalsiyumu harcamaya başlar. Eğer kalsiyum bakımından depolamanız az olursa, osteoporozla karşı karşıya kalarak kemiklerin içinde boşluklar oluşmaktadır. Diş yapısını oluşturan kalsiyum, flor gibi maddeler, 16 yaşa kadar aktif olarak etki etmektedir. Yoğurt, süt gibi kalsiyumlu besinlerin sağlık açısından hayatımızın her döneminde tüketilmesini, ancak 35 yaşına kadar ise düzenli olarak alınmasını ağız sağlığına olumlu etkisi bakımından özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA