Yeni 'torba Yasası' Engelli Sporcunun Yüzünü Güldürdü

Adana'da hem engelli hem de vefat eden babasının maaşını aldığı için devletten aldığı 10 bin TL'yi geri ödemesi istenen engelli sporcuya müjdeli haber, yeni çıkan ‘torba yasası’ ile geldi.

Yeni 'torba Yasası' Engelli Sporcunun Yüzünü Güldürdü
Yeni yasa kapsamında borcu silinen genç kız, çok mutlu olduğunu ifade etti.

1987 yılında Mustafa (47), Fatma Yalkuma (58) çiftinin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Gamze Yalkuma (25), doğuştan belinde su kesesi bulunduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Yüzde 84 engelli raporu bulunan Yalkuma, vefat eden babasından kalan 300 lira tutarındaki yetim maaşını bırakıp engelli maaşı almak için 2008 yılında başvuru yaptı. Başvurunun ardından Yalkuma'ya engelli maaşını alamayacağı sadece kendisine para yardımı yapılacağı söylendi. Aradan 3 ay geçtikten sonra genç kızı arayan yetkililer, “Maaşınızı bankadan çekin yoksa iptal olacak” dedi.

Yalkuma, bankaya gidip parayı aldığında yardım parası olmadığını, paranın engelli maaşı olduğunu fark etti. Yetkilileri aradığında ise Yalkuma’ya iki maaşı da almaya hakkının olduğu bildirildi.

Genç kız bu olaydan yaklaşık 1,5 yıl sonra evine gelen bir evrakla büyük şok yaşadı. Evrakta hem engelli hem de babasının maaşını aldığı için bu zamana kadar alınan engelli maaşının faiziyle birlikte geri verilmesi ve maaşının kesildiği bildirildi.

Yalkuma'ya borcunu hemen ödemesi halinde 10 bin lira, ödememesi halinde yüzde 50 zamlı ödeyeceği de bildirildi.

Borcunu ödeyemeyen ve evine haciz gelecek korkusunu yaşayan genç kıza müjdeli haber, ‘torba yasa teklifi’ ile geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Torba yasa teklifi” olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı. Yeni yasa kapsamında devletten fazla maaş alan vatandaşların borcu silindi.

Bütün bu olup bitenlerde kendisinin hiçbir hatasının olmadığını savunan Gamze Yalkuma, "Ben iki maaşı birden almak istemedim. Birini iptal edin dedim ama bana ikisini de hak ettiğimi söylediler. Sonra da dönüp para cezası kestiler. Eve haciz uyarısı geldi. Benim bu paraları ödeyecek gücüm yoktu" dedi.

Borcu ödeyecek durumunun olmaması nedeniyle icranın kalkmasına çok sevindiğini ifade eden genç kız, “Ben engelli maaşına geri bağlanmak istiyorum. Babamdan aldığım maaşım duruyor ama ben kesilen maaşımı geri istiyorum. Başbakan ve valimizden engellilere yardım etmelerini istiyoruz. Akülü araba alacak durumum yok. Bir arkadaşımın idareten akülü arabasını kullanıyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA