Çamlıca Camisi Temel Atma Töreni

İSTANBUL - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Çamlıca Camisi'nin 250 bin metrekarelik alanının tamamı yeşillendirilecek. Caminin etrafında mükemmel yeşil alanlar olacak. Buradaki televizyon kulelerinin vericileri kalkacak" dedi.

Çamlıca Tepesi'ne inşa edilecek caminin temeli, Bakan Bayraktar'ın da katıldığı törenle, dualar eşliğinde atıldı.

Tören öncesi inşaat alanında incelemelerde bulunan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Çamlıca Camisi ile ilgili temel atma çalışmalarına başlandığını ve mütevazı bir törenle temelin atılacağını söyledi.

Bu eserin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projesi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, böyle bir eserin yapılması aşamasında emeği geçecek herkese teşekkür etti.

Çamlıca Camisi'nin, geleneksel Türk İslam mimarisi tarzı ile günümüzün modern ve mekansal mimari anlayışını birleştiren dönemin sembol eserlerinden biri olacağının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu eserde ibadet mekanlarının yanında; sergi ve fuar alanları, kitap sarayları, kongre merkezleri, konferans salonları, büyük kültür merkezi, külliye merkezi ve eğitim alanı olacak. Gerçekten bu hem İstanbulumuzun marka değerini artıracak, hem vatanımıza hem de İslam alemine çok büyük hizmet verecek. Sadece İslam alemi değil, tüm insanlığa çok büyük hizmet verecek bir eser olacak. Bu bölgenin yollarını da yapacağız. 121 bin metrekare arsa alanından oluşan caminin 15 bin 40 metrekare oturma alanı bulunuyor. Üç bodrumu var. İki bodrumu otopark olacak, bir bodrumda sosyal donatı alanları ve hizmet birimleri olacak. Üst katlarda ve mahfilinde cemaat alanları olacak. 37 bin 500 kişilik cemaat mahalli olacak ama avlularıyla birlikte 57 bin 500 metrekare caminin kendi tapulu alanı var."

Burasının, çok çevreci bir anlayışla dizayn edileceğini vurgulayan Bayraktar, "Çamlıca Camisi'nin 250 bin metrekarelik alanının tamamı yeşillendirilecek. Caminin etrafında mükemmel yeşil alanlar olacak. Buradaki televizyon kulelerinin vericileri kalkacak" dedi.

Bayraktar, bu caminin, dünyadaki ibadethaneler arasında, en görkemli ve en büyük eserlerden biri olacağını dile getirerek, "Bu bakımdan, bizim dönemimizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde böyle bir eserin yapılıyor olması çok önemli. Bu eser de büyük düşüncenin ürünüdür. İnşallah üç sene içerisinde de bitirmeyi planlıyoruz. İlk ihalesi de yaklaşık 131 milyon TL.Toplam 121 bin metrekare inşaat alanı var burada. 15 bin metrekare oturma alanına sahip. Sağlam zemin etütleri de yapıldı" şeklinde konuştu.

Cami için 81 projenin yarıştığını hatırlatan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Mimar Sinan ve İstanbul Teknik üniversitelerinden akademisyenlerin incelemesinden sonra da gerekli değişiklikleri yaptıklarını söyledi.

Osmanlı, İslam alemi ve Selçuklu'nun ruhuna yakışır özgün bir eser ortaya çıkacağını vurgulayan Bayraktar, caminin açılışının da Başbakan Erdoğan ve İslam aleminden davetlilerle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Kur'an-ı Kerim ve duaların okunduğu törende Bayraktar, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk ile butona basarak, temel atma işlemini başlattı.

-Fikirtepe'de kentsel dönüşüm

Törenin ardından gazetecilerin Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Bayraktar, şöyle dedi:

"Fikirtepe'nin planları, yani gecekondu ve salaş yapıları dönüştürmek için, bundan yaklaşık 2.5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından imar planları yapıldı. Bu süreç devam ediyordu. Fakat biz hem süreci hızlandırmak hem de insanlarımıza kira ve kredi yardımı yapabilmek, onlara imar kolaylığı sağlayabilmek için 'imar planlarını yeniden yapalım' dedik. Belediyenin yaptığı planlar da mahkemece durduruldu. Burada yapmak istediğimiz ruhsat sürecini hızlandırmaktır. Planlamada yeşil alanları biraz daha artırmak, yolları biraz daha genişletmektir. Amacımız, hak sahiplerinin bir an evvel evlerine kavuşması ve işi hızlandırmak, aynı zamanda müteahhitlere de hak mahrumiyeti olmadan yeni düzenleme yapmaktır. Hem İstanbul'a, hem Fikirtepe'ye uygun bir imar planı oldu."

Bundan sonraki planların ve avam projelerin kentsel tasarım tarzında olacağına dikkati çeken Bayraktar, "Bölgede yollar, otoparklar ve yeşil alanlar oluşacak. Planın kendi içinde bir bütünlük olacak. Bayram sonrası insanlar kentsel tasarımlarını yaptığı ölçüde ve projelerini, avam projelerini getirdiği takdirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi, üçlü konsorsiyum halinde ruhsatlarını vereceğiz. Yerinde de ofis kuracağız. O ofiste insanların ruhsatlarını vermek suretiyle süreci başlatacağız" diye konuştu.



Kaynak: AA