Bayramda Misafirliğe Tok Gidin

Ramazan Bayramı'nda, oruç tutulan dönemin ardından 2 öğünden 3 öğüne çıkılmasıyla sağlık problemlerinin yaşanabileceğini ifade eden Medical Park Hastanesi Diyet Uzmanı Nilgün İstek, misafirliğe giderken tok karnına gidilmesi gerektiğini söyledi.

Bayramda Misafirliğe Tok Gidin
Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle 2 öğün yemeye alışan vücudun, bayramla birlikte geçilen 3 öğünlük normal yemek düzeninde farklı tepki gösterebileceğinin önemine değinen Özel Medical Park Hastanesi Diyet Uzmanı Nilgün İstek, Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi dolayısıyla sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Hastalığı olan ve olmayan kişilerde önerilerin değiştiğini belirten İstek, "Bayramda ikram edilen her şeyin yenmesi yanlıştır. Kimi tatlılar tadımlık tüketilmelidir. Kalp, tansiyon gibi hastalığı olan kişiler bu duruma biraz daha itina ile yaklaşmalıdır. Kişinin kendi kontrolünü sağlaması açısından misafirliğe giderken tok karnına çıkması gerekir. Aç karnına gittiğimiz zaman ikram edilen şeyi geri çevirmemiz son derece düşük” diye konuştu.

Bayramın ilk gününde yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten İstek, kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çizdi. Kahvaltının peynir, ceviz, zeytin, badem, domates salatalık, tam tahıl ve buğdaylı ekmekten oluşabileceğini ifade eden İstek, “Öğlen ve akşam yemeklerine dikkat etmeliyiz. Salata ile başlangıç yapıp, çorba, sebze yemekleri, etli yemekler tercih edilebilir. Yanına yoğurt, cacık, ayran alınabilir. Mümkün olduğunca rafine ürünler kullanılmamalıdır. Pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı tercih edilebilir. Ara ürünler mutlaka alınmalıdır. Her öğünden önce su içmek gerekir. Mümkün olduğunca yemek ve çok çiğnemek gerekir” dedi.

Kişilerde özellikle gün boyu aç kalmanın oluşturduğu psikolojik etkiyle ve kendini ödüllendirme iç güdüsüne kapılabileceğini belirten İstek, “Sağlıklı olmayan tutum sergilemek, özellikle kronik hastalığı olanların durumunu tehlikeye düşürmekle birlikte birçok sindirim sistemi sorununa yol açabilir. Belli süredir gün içinde yememeye ve hareket etmemeye alışmış olan bünyeyi hemen zorlamamak gerekir. Gün içinde öğünler sıklaştırılmalı ve bir öğünde yenilen miktar azaltılmalıdır. Özellikle şekerli, yağlı, tuz içeriği yüksek besin tüketimi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Bayramın geleneği haline gelen ve ikramlar arasında yer alan baklava, çikolata, şeker, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Yapılan ziyaretlere kısa mesafe ise araç kullanmak yerine yürüme tercih edilmesi gerekir” diye uyarılarda bulundu.
Kaynak: İHA