Kritik Davalar, Adli Tatilin Bitmesini Bekliyor
ANKARA - MEHMET TOSUN - "12 Eylül'', ''28 Şubat'', ''Turgut Özal'ın ölümü'', ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adreslerinde bulunan dinleme cihazları'', "AK Parti ve Adalet Bakanlığı ek binasına düzenlenen lav silahlı ve bombalı saldırı", "ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine yapılan bombalı eylem" ve "Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerine" ilişkin dava ve soruşturmalarla, Ankara Adliyesi'ni yeni adli yılda yoğun bir dönem bekliyor.
6 Temmuz'da başlayan adli tatilin 2 Eylül pazartesi günü sona ermesiyle birlikte, kamuoyunun uzun süre tartışılan önemli davalar nedeniyle hakimler yoğun mesai yapacak. 12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, ''darbe'' suçundan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına 4 Nisan 2012'de başlandı.
Darbe sırasında milletvekili olan, darbe sonrasında 1402 sayılı yasayla görevlerinden uzaklaştırılan, işkence gören ve yakınları TBMM kararı olmaksızın idam edilen birçok gerçek kişi ile darbeden zarar gören TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK, HAK-İŞ, TÖB-DER gibi birçok tüzel kişilik davaya müdahil olarak kabul edildi.
Darbe dönemine ilişkin, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlardan istenen bilgi ve belgeler mahkemeye ulaştı. Genelkurmay Başkanlığınca mahkemeye gönderilen, "devlet sırrı" niteliğindeki "Yurt Kor" isimli darbe planı dikkatleri üzerine çekti.
Sağlık durumları nedeniyle hiçbir duruşmaya katılmayan Evren ve Şahinkaya'nın savunmaları, bulundukları hastanelerden sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle alındı.
Mahkeme, son duruşmada, dava dosyasının, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına verilmesini kararlaştırdı.
12 Eylül davası, 27 Eylül Cuma günü saat 10.00'da görülecek.
-''28 Şubat'' davasında 103 sanık yargılanacak
28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı dava da yeni adli yılda gündemde yerini alacak.
Soruşturma, Ankara Barosuna kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Daha sonra, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına yapılan suç duyuruları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturmayla birleştirildi. Suç duyurusunda bulunanlar arasında, Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da yer alıyor.
Soruşturma kapsamında, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetlerinde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla TSK'dan uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin ''mağdur'' ya da ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.
-Çiller ve Şener "mağdur"
İlk gözaltıların 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildiği soruşturmada, aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişi tutuklandı.
Tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.
Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade verdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Karadayı, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin, hazırladıkları iddianameyi, 22 Mayıs 2013'te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
-37 tutuklu sanık var
Dönemin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener, "mağdur" olarak gösterildiği iddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile kapatılan Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak yer aldı.
İddianameyi kabul eden mahkeme, 38 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. 37 sanığın tutukluluk halinin devam ettiği davanın ilk celsesi, 2 Eylül Pazartesi saat 10.00'da görülecek. Davaya, 6 Eylül Cuma gününe kadar her gün aynı saatte devam edilecek.
-Özal'ın ölümüne ilişkin Ersöz yargılanacak
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin tartışmalar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Özal'ın İstanbul'daki Anıt Mezarı, 2 Ekim 2012'de açıldı. Özal'ın cenazesi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülerek incelendi.
Adli Tıp'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği raporda, ''ölüm olayının meydana gelişi ile ilgili anlatımlar öncelikle ani kardiyak bir ölümü düşündürmekteyse de ölüm sonrası otopsi işlemi uygulanmamış ve iç organlarda, vücut sıvılarında gerekli makroskobik, mikroskobik, mikrobiyolojik, serolojik, toksikolojik incelemeler yapılmamış olduğundan mevcut bilgi ve bulgular ile kesim ölüm sebebinin tespit edilemediğinin oybirliğiyle mütalaa edildiği'' belirtildi.
Raporda, ''Özal'ın, kadmiyum dahil, ağır metal maruziyeti ile öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı'' da kaydedildi.
-Semra ve Ahmet Özal "müşteki"
Raporu ve elindeki delilleri değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın ölümüyle ilgili, "Ergenekon" davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında dava açtı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Ersöz, 765 sayılı TCK'nın "Cumhurbaşkanına suikasta" ilişkin 156. maddesi ile suçlandı. Maddede, "Reisicumhur hakkında suikastta bulunanlarla, buna teşebbüs edenler fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır" deniliyor.
Suç tarihinin 17 Nisan 1993 olarak yer aldığı iddianamede, Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal "müşteki" gösterildi.
Davanın ilk duruşması, 11 Eylül saat 09.00'da görülecek.
-''Böcek'' soruşturması
''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adreslerinde bulunan dinleme cihazlarına'' ilişkin soruşturma devam ediyor.
Erdoğan'ın, bir programda yaptığı, ''Yani makama, burada kalkıp da bir böcek koydular, koymadılar vesairesinde, bunu sen bilemezsin ki. Zaten bu tür şeyleri yapanlar en yakınınızda yapıyorlar. Biz ne yaptık, arama-tarama esnasında ilgili birimlerimiz bunu buldu, çıkardı. Epey oldu. Bunu bulup çıkartmak yetmiyor ki. Bunu buraya kim koydu, bunu da çıkartacağız'' açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında konuyla ilgili uzun süre önce bir soruşturma açıldığı ortaya çıktı.
Soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi.
-AK Parti ve Adalet Bakanlığı'na düzenlenen saldırı
AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığının Kızılay'daki ek binasına 19 Mart 2013'te düzenlenen lav silahlı ve bombalı saldırı da yeni adli yılın önemli soruşturmaları arasında bulunuyor.
Soruşturmayı yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekilliği, saldırının meydana geldiği bölgelerdeki kamera kayıtlarını inceletti.
Soruşturma devam ederken, saldırıyı gerçekleştirenlerden olduğu iddia edilen Hasan Biber, Yunanistan'da yakalandı.
Yunanistan'da tutuklu bulunan Biber'in, Türkiye'ye teslim edilmesi için soruşturmayı yürüten savcılığın talebi doğrultusunda, Adalet Bakanılığının ilgili makamlarla temasta bulunduğu ifade edildi.
-ABD'nin Ankara Büyükelçilğine saldırı
ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine 1 Şubat 2013'te yapılan ve bir güvenlik görevlisinin ölümü, bir kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan "canlı bomba" eylemiyle ilgili soruşturma da yeni adlı yılda gündemdeki yerini alacak.
Soruşturma kapsamında, konsolosluk çevresindeki kamera kayıtlarını inceleten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekililği, kimliğinin Ecevit Şanlı olduğu belirlenen saldırganın bağlantılarını araştırıyor.
-Ankara'daki Gezi Parkı olayları
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma da devam ediyor.
Soruşturma kapsamında tutuklanan 36 zanlıdan 34'ü, çeşitli zaman dilimlerinde, nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakıldı. Halen soruşturmanın 2 tutuklusu bulunuyor.
Soruşturma, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, tehdit, hakaret, görevli memura direnme, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, yaralama ve yağma" gibi suçların yanı sıra "örgüt üyeliği" nden de yürütülüyor.
Emniyet güçlerinin, MOBESE kayıtları ve eylem alanlarından çekilen görüntüler ile fotoğraflardan, kimlik tespiti çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.
-ODTÜ olayları soruşturması
Çin'den fırlatılacak Göktürk-2 uydusu için 18 Aralık 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasındaki olaylarla ilgili soruşturmada sona yaklaşıldı.
TMK'nın 10. maddesiyle yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen soruşturmanın, ''Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevli memura darp ve etkin direnme'' ile "örgüt üyeliği" suçlarını kapsadığı belirtildi.
İddianamenin, yakın zamanda mahkemeye sunulması bekleniyor.
Öte yandan, Somali'deki Türk büyükelçiliğine 27 Temmuz 2013'te yapılan saldırı ile Türk pilotların Lübnan'da kaçırılması olayına ilişkin soruşturmalar da devam ediyor.
Kaynak: AA
Darbe sırasında milletvekili olan, darbe sonrasında 1402 sayılı yasayla görevlerinden uzaklaştırılan, işkence gören ve yakınları TBMM kararı olmaksızın idam edilen birçok gerçek kişi ile darbeden zarar gören TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK, HAK-İŞ, TÖB-DER gibi birçok tüzel kişilik davaya müdahil olarak kabul edildi.
Darbe dönemine ilişkin, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlardan istenen bilgi ve belgeler mahkemeye ulaştı. Genelkurmay Başkanlığınca mahkemeye gönderilen, "devlet sırrı" niteliğindeki "Yurt Kor" isimli darbe planı dikkatleri üzerine çekti.
Sağlık durumları nedeniyle hiçbir duruşmaya katılmayan Evren ve Şahinkaya'nın savunmaları, bulundukları hastanelerden sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle alındı.
Mahkeme, son duruşmada, dava dosyasının, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için cumhuriyet savcısına verilmesini kararlaştırdı.
12 Eylül davası, 27 Eylül Cuma günü saat 10.00'da görülecek.
-''28 Şubat'' davasında 103 sanık yargılanacak
28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı dava da yeni adli yılda gündemde yerini alacak.
Soruşturma, Ankara Barosuna kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Daha sonra, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına yapılan suç duyuruları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturmayla birleştirildi. Suç duyurusunda bulunanlar arasında, Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da yer alıyor.
Soruşturma kapsamında, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetlerinde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla TSK'dan uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin ''mağdur'' ya da ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.
-Çiller ve Şener "mağdur"
İlk gözaltıların 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildiği soruşturmada, aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişi tutuklandı.
Tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.
Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade verdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Karadayı, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin, hazırladıkları iddianameyi, 22 Mayıs 2013'te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
-37 tutuklu sanık var
Dönemin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener, "mağdur" olarak gösterildiği iddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile kapatılan Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak yer aldı.
İddianameyi kabul eden mahkeme, 38 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. 37 sanığın tutukluluk halinin devam ettiği davanın ilk celsesi, 2 Eylül Pazartesi saat 10.00'da görülecek. Davaya, 6 Eylül Cuma gününe kadar her gün aynı saatte devam edilecek.
-Özal'ın ölümüne ilişkin Ersöz yargılanacak
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin tartışmalar üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Özal'ın İstanbul'daki Anıt Mezarı, 2 Ekim 2012'de açıldı. Özal'ın cenazesi İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülerek incelendi.
Adli Tıp'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği raporda, ''ölüm olayının meydana gelişi ile ilgili anlatımlar öncelikle ani kardiyak bir ölümü düşündürmekteyse de ölüm sonrası otopsi işlemi uygulanmamış ve iç organlarda, vücut sıvılarında gerekli makroskobik, mikroskobik, mikrobiyolojik, serolojik, toksikolojik incelemeler yapılmamış olduğundan mevcut bilgi ve bulgular ile kesim ölüm sebebinin tespit edilemediğinin oybirliğiyle mütalaa edildiği'' belirtildi.
Raporda, ''Özal'ın, kadmiyum dahil, ağır metal maruziyeti ile öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı'' da kaydedildi.
-Semra ve Ahmet Özal "müşteki"
Raporu ve elindeki delilleri değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın ölümüyle ilgili, "Ergenekon" davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında dava açtı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede Ersöz, 765 sayılı TCK'nın "Cumhurbaşkanına suikasta" ilişkin 156. maddesi ile suçlandı. Maddede, "Reisicumhur hakkında suikastta bulunanlarla, buna teşebbüs edenler fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır" deniliyor.
Suç tarihinin 17 Nisan 1993 olarak yer aldığı iddianamede, Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal "müşteki" gösterildi.
Davanın ilk duruşması, 11 Eylül saat 09.00'da görülecek.
-''Böcek'' soruşturması
''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adreslerinde bulunan dinleme cihazlarına'' ilişkin soruşturma devam ediyor.
Erdoğan'ın, bir programda yaptığı, ''Yani makama, burada kalkıp da bir böcek koydular, koymadılar vesairesinde, bunu sen bilemezsin ki. Zaten bu tür şeyleri yapanlar en yakınınızda yapıyorlar. Biz ne yaptık, arama-tarama esnasında ilgili birimlerimiz bunu buldu, çıkardı. Epey oldu. Bunu bulup çıkartmak yetmiyor ki. Bunu buraya kim koydu, bunu da çıkartacağız'' açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında konuyla ilgili uzun süre önce bir soruşturma açıldığı ortaya çıktı.
Soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi.
-AK Parti ve Adalet Bakanlığı'na düzenlenen saldırı
AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığının Kızılay'daki ek binasına 19 Mart 2013'te düzenlenen lav silahlı ve bombalı saldırı da yeni adli yılın önemli soruşturmaları arasında bulunuyor.
Soruşturmayı yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekilliği, saldırının meydana geldiği bölgelerdeki kamera kayıtlarını inceletti.
Soruşturma devam ederken, saldırıyı gerçekleştirenlerden olduğu iddia edilen Hasan Biber, Yunanistan'da yakalandı.
Yunanistan'da tutuklu bulunan Biber'in, Türkiye'ye teslim edilmesi için soruşturmayı yürüten savcılığın talebi doğrultusunda, Adalet Bakanılığının ilgili makamlarla temasta bulunduğu ifade edildi.
-ABD'nin Ankara Büyükelçilğine saldırı
ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine 1 Şubat 2013'te yapılan ve bir güvenlik görevlisinin ölümü, bir kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan "canlı bomba" eylemiyle ilgili soruşturma da yeni adlı yılda gündemdeki yerini alacak.
Soruşturma kapsamında, konsolosluk çevresindeki kamera kayıtlarını inceleten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekililği, kimliğinin Ecevit Şanlı olduğu belirlenen saldırganın bağlantılarını araştırıyor.
-Ankara'daki Gezi Parkı olayları
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma da devam ediyor.
Soruşturma kapsamında tutuklanan 36 zanlıdan 34'ü, çeşitli zaman dilimlerinde, nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakıldı. Halen soruşturmanın 2 tutuklusu bulunuyor.
Soruşturma, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, tehdit, hakaret, görevli memura direnme, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, yaralama ve yağma" gibi suçların yanı sıra "örgüt üyeliği" nden de yürütülüyor.
Emniyet güçlerinin, MOBESE kayıtları ve eylem alanlarından çekilen görüntüler ile fotoğraflardan, kimlik tespiti çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.
-ODTÜ olayları soruşturması
Çin'den fırlatılacak Göktürk-2 uydusu için 18 Aralık 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasındaki olaylarla ilgili soruşturmada sona yaklaşıldı.
TMK'nın 10. maddesiyle yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen soruşturmanın, ''Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevli memura darp ve etkin direnme'' ile "örgüt üyeliği" suçlarını kapsadığı belirtildi.
İddianamenin, yakın zamanda mahkemeye sunulması bekleniyor.
Öte yandan, Somali'deki Türk büyükelçiliğine 27 Temmuz 2013'te yapılan saldırı ile Türk pilotların Lübnan'da kaçırılması olayına ilişkin soruşturmalar da devam ediyor.