Fahri Can'ın Şimdilik İki Paket Kanser İlacı Var

İzmirli işçi bir ailenin çocuğu olan lösemi hastası Fahri Can Okutucu (10) ve onun durumundaki lösemi hastaları SGK ve ithalatçı firmalar arasındaki iskonto ve yüksek kur farkı sorununun kurbanı oldu.

Fahri Can'ın Şimdilik İki Paket Kanser İlacı Var
SGK'nın ithal ilaç ödeme listesinde bulunduğu halde ithalatçı firmalara yüksek kur farkını ödememesi ve iskonto nedeniyle ortaya çıkan düşük fiyat gerekçe gösterilmesi nedeniyle yaşanan sıkıntı nedeniyle ithal kanser ilaçlarının hastalara ulaştırılmasında yaşanan sorun nedeniyle maddi durumu elverenler bu ilaçları 200 TL ödeyerek karaborsada bulurken; Fahri Can Okutucu'nun ailesi gibi asgari ücretle yaşamını sürdürenler aylarca beklemek zorunda kalıyor.

SGK YETKİLİLERİ İKİ KUTU LANVİS ADLI İLACI AİLEYE ULAŞTIRDI
En son İzmir'de lösemi tanısı konulan ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkarı ve Eğitim Araştırma Hastahanesi'nde tedavi altında tutulan Fahri Can Okutucu'nun durumunun medyaya yansıması sonunda harekete geçen SGK yetkilileri, Lanvis adlı iki kutu ilacı aileye ulaştırdı.

Ancak tedavisi boyunca bu ilaçları kullanmak zorunda olan Okutucu'nun annesi Fatma Okutucu, "En azından iki kutu ilaç geldi. Eşim fabrikada işçi, her kutusu 150 euro olan bu ilaçları alacak durumumuz yok ki. Bu ilacı almak için Türk Eczacılar Birliği'ne başvurduk ve tam üç ay ilacın gelmesini bekledik. Ama gelmedi. Ancak bundan sonrası için ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

İLAÇLAR KARABORSADA 200 TL'YE BULUNABİLİYOR
Durumla ilgili değerledirmede bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ergun Demir, "Kur farkının ödenmemesi ve ıskonto nedeniyle ortaya çıkan düşük fiyatı gerekçe gösteren ithalatçı firma, ilacın ithal edilmesi ve hastalara ulaştırılmasında sıkıntı yaratmaktadırlar. Zor durumda kalan hastalar ise bu ilaca ancak karaborsada kutu başına yaklaşık 200 TL ödeyerek ulaşabilmektedirler. İthal ilaçta sorun, döviz kurunun sabitlenmesi ve SGK’nın yaptığı iskonto oranlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle sürekli düşen fiyatlarla ithalatçı firmalar ilaç ithal etmekten kaçınmaktadırlar" şeklinde konuştu.

FİRMALAR KAR MARJLARI DÜŞTÜĞÜ İÇİN BU İLAÇLARI İTHAL ETMEK İSTEMİYOR
Dr. Ergun Demir, ithalatçı firmaların ilaç fiyatları ve kar marjları düştüğü gerekçesiyle kanser tedavisinde kullanılan ilaçları ithal etmekten sakındığını kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Kanser tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlara erişiminde önemli sıkıntılar vardır. İlaca erişimin kısıtlı olması beraberinde ciddi etik ve tıbbi sorunları da getirmektedir. Bu durum hastaların tedavisinin aksamasına neden olduğu gibi ilaçların karaborsada çok pahalıya satılmasına da yol açmaktadır. Türkiye’de son dönem uygulanan fiyat politikası sonucunda ilaç firmaları ürünlerini pazara arz etmemek veya geri çekmek yönünde kararlar alabilmektedir. Bu şekilde ithal ilaçlara erişimde ciddi sıkıntı yaşanabilmektedir. Sonuç olarak ithalatçı firmalar ilaç fiyatları ve dolayısıyla kar marjları düştüğü için özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçları getirmemektedirler. Böylece kan ve lenf kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçlara erişimde sıkıntı yaşanmaktadır. Bulunamayan ithal İlaca erişim daha çok Türk Eczacılar Birliğinin ithal ilaç birimlerinden (ki bu yolun uzun ve yoğun bir prosedürü var)olmakta ya da karaborsa, merdiven altı ve yurt dışından yakınlar aracılığıyla oldukça yüksek bedellerle ilaç temin edilebilmektedir. Aileler, tedavilerin bir an önce tamamlanabilmesi ve eksik kalmaması için ellerindeki tüm birikimlerini harcamakta, borçlanmakta ve varsa mallarını mülklerini satmaktadırlar. Parayı denkleştiremeyenler ise tedavisiz kalmaktadır."
Kaynak: İHA