Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

KİNŞASA - Demokratik Kogo Cumhuriyeti'nde , M23 isyancıları ve BM birliğinin destek verdiği ordu arasında çıkan çatışmalarda bir barış gücü askerinin öldüğü bildirildi.

BM sözcüsü Ferhan Hak, DKC'deki BM barış koruma misyonunun operasyonunun devam ettiğini, Goma kenti yakınlarında çıkan çatışmalarda bir barış gücü askerinin öldüğünü, 3'ünün yaralandığını belirtti.

DKC ordusunun Goma'nın kuzeyindeki Kibati bölgesinde, isyancıların yüksek alanlardaki mevzilerine yönelik operasyon başlattığını hatırlatan Hak, M23'ün bu mevzileri halkın yoğun yaşadığı bölgeleri bombalamak için kullandığını vurguladı.

BM birliği, Goma kenti yakınlarında DKC askerleriyle çatışan M23 isyancılarına helikopterlerle ateş açtıklarını bildirmişti.

Geçen yıl Goma kentinin kontrolünü bir süreliğine ele geçiren M23 isyancılarının bir süredir saldırılarını artırması, kentin yeniden ele geçirilebileceği endişesine neden olmuştu. Barış koruma askerlerinden daha geniş yetkilerle donatılan BM müdahale birliği, ülkede görevlendirildiğinden bu yana hafta sonu ilk kez isyancılara ateş açmıştı.

Barış gücü askerlerine sadece "sivilleri koruma" görevi verilirken, mart ayında BM Güvenlik Konseyi kararıyla oluşturulan müdahale birliğinin gerektiğinde isyancılarla çatışmaya girme yetkisi bulunuyor.

Kaynak: AA