Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Küresel Barış Mesajı

Türkiye’den Dünya Turizm Örgütü’ne ‘Küresel Barış’ mesajı veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, “Küresel barış ve istikrar dünya turizm hacminde hayati öneme haizdir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Küresel Barış Mesajı
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 20’inci Genel Kurulu Zimbab ve Cumhuriyeti’nde toplandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, 193 ülkenin üye olduğu örgütün genel kurul toplantısında Türkiye’yi temsilen iki ayrı oturumda konuşma yaptı. Dünya Turizm Örgütü’nün “Hava Ulaştırması ve Turizm” konulu oturumunda yaptığı konuşmada Özaslan’ın, küresel barış ve istikrar konularında verdiği mesajlar dikkati çekti.

Turizmin en önemli bileşeni olan küresel ve bölgesel barış ve istikrarın, gerek havayolu taşımacılığı gerekse turizm hacmi üzerinde hayati öneme haiz olduğunu söyleyen Müsteşar Özaslan, herhangi bir coğrafyada ortaya çıkan huzursuzluk veya istikrarsızlığın, turizm hacminde sert düşüşlere neden olarak diğer bölgelere de yansıyacağını bildirdi.

Aynı hedefe yönelik çaba gösteren ülkelerden birinin kaybının diğerinin kazancına dönüşmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Özaslan, ülkelerin turizm potansiyelinden faydalanabilmelerinin tek yolunun küresel barış ve istikrardan geçtiğinin altını çizdi.

Konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin, hava ulaşımı-turizm gelişimi ilişkisine önemli bir örnek olduğunu belirten Özaslan, Türkiye’de son 10 yılda turist sayısı yüzde 125 oranında artış gösterirken eşzamanlı olarak havayolu taşımacılığında da uçak filosunda yüzde 136, yolcu sayısında yüzde 100 civarında artış sağladığını söyledi.

Sivil havacılıkta özelleşmenin rekabeti arttırdığına, Türkiye’de bu rekabetin havayolu taşımacılığını hem maliyet hem de talep karşılamada ulaşılabilir kıldığına değinen Müsteşar Özaslan, ‘çevreci hava ulaşımı’ için başlatılan “Yeşil Havaalanı” projesi hakkında da bilgiler aktardı.

VİZE KOLAYLIKLARI VE SCHENGEN VİZESİNDE YAŞANAN SIKINTILAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Genel Kurulun “Vize Kolaylıkları” başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada ise Türk vatandaşlarının Schengen vizesi konusunda AB ülkeleri ile yaşadığı sıkıntıların altını çizdi.

Vize kolaylıklarının küresel ölçekte sürdürülebilir turizm gelişimi için önemli olduğunu kaydeden Özaslan, Schengen vizesi konusunda Türk vatandaşlarının yaşadıkları sıkıntıların devam ettiğini anımsatarak, gerekli dokümanların miktarı, uzun onay süreci, standardizasyon eksikliği ile vizenin gerekçe gösterilmeksizin reddi gibi konuların başlıca sorunlar olarak öne çıktığını dile getirdi.

TÜRKİYE’NİN BAŞLICA ÖNCELİĞİ VİZE KOLAYLIKLARI
Vize uygulamalarının küresel turizm kalkınma sürecinin en önemli unsurlarından birini teşkil ettiğini ifade eden Özaslan konuşmasında, vize kolaylıklarının dünyada en çok ziyaret edilen altıncı ülke olan Türkiye’nin başlıca öncelikleri arasında bulunduğuna da dikkati çekti. Küresel turizme yıllık 10 milyon uluslararası ziyaretçi ile katkıda bulunan Türkiye’nin, DTÖ üyesi ülkelerden, vize kolaylıklarına daha büyük önem vermelerini beklediğini belirten Özaslan, seyahati kolaylaştıran önlemlerin, gelişmekte olan pazardan yararlanmak için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Vize kısıtlamalarının, ülkelerin gelişmişlik seviyesine de bağlı olarak, günümüzde karşılıklı turizm hareketlerini yüzde 52 ile yüzde 63 arasında azalttığını belirten Bakanlık Müsteşarı, gereksiz engellemelerin destinasyonların erişilebilirliğini sınırlandırdığına, siyasi alanda gerçekleştirilen kolaylıkların ise bu bağlamda turizm hacmine doğrudan katkıda bulunduğuna işaret etti.

TÜRKİYE EN AÇIK VİZE POLİTİKALARINA SAHİP ÜLKE
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, “G-20 Ekonomilerinde İstihdam Yaratmada Vize Politikalarının Rolü” başlıklı WTO-WTTC ortak çalışmasına da değindiği konuşmasında, ziyaretçilerinin yalnızca yüzde 3’ünden vize talep eden Türkiye’nin, en açık vize politikalarına sahip ülke olduğunun altını çizdi. Son dönemde gerçekleştirilen karşılıklı vize anlaşmaları sonucunda Rusya ve Gürcistan ile kayda değer ölçüde artan karşılıklı turist trafiğine vurgu yapan Özaslan, bu konuya yönelik son adım olarak Nisan 2013’te başlatılan e-vize uygulaması hakkında da katılımcılara bilgiler verdi.
Kaynak: İHA