İzmir'in Levanten Kültürü Turizmle Tanıtılacak

Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi işbirliği ile ‘2014-2019 Bornova Turizm Master Planı’ hazırlandı.

İzmir'in Levanten Kültürü Turizmle Tanıtılacak
İzmir’in turizm potansiyeline de büyük katkı sağlayacak planda Bornova’nın turizm kaynaklarını harekete geçirecek yeni hedefler konuldu. 5 yılda tamamlanacak plana göre kentin ilk Levanten müzesi Bornova’nın olacak, ilçede unutulan Levanten kültürünü temel alan turlar düzenlenecek.
Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Özdemir’in proje koordinatörlüğünde yürütülen Bornova Turizm Master Planı’nın proje ekibinde ise Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar ile Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Çağrı Bulut yer aldı. Bornova turizminde talep yaratacak yeni hedefler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gökçe Özdemir master planında dikkat çeken ‘Levanten Kültür Turizmi’ ile ilgili şu bilgileri verdi:
İZMİR'DE İLK OLACAK
“Levanten kültürü pek çok yabancı turistin dikkatini çekecek önemli bir konudur. Bornova’da da bu önem vurgulanarak ‘Levanten Kültür Turizmi’ gibi yeni bir turizm çeşidi oluşturulması planlanıyor. Bunun için Levanten evlerinin kamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bir Levanten evi, Levanten Müzesi’ne dönüştürülerek Levanten kültürünü ve yaşamını yansıtan bir sıcak ortam yaratılabilir. İzmir’de yaşayan Levantenlerin anısında o dönemlerin izlerini yansıtan bir Levanten Müzesi İzmir’de ilk ve tek olması sebebiyle büyük yankı getirecektir. Özellikle kruvaziyer gemilerle İzmir’e günübirlik gelen İtalyan yolcuların dikkatini çekecek olan bu müze, ilçeyi ziyaret eden turist sayısında önemli bir artış sağlayacaktır. Projenin 5 yılda hayata geçmesini planlıyoruz.

TURİZMDEN ALDIĞI PAY ARTACAK
Turizm Master Planı kapsamında Bornova halkına anket de uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Özdemir projede ilçeye yeni butik müzelerin kazandırılmasından, festival sayılarının artırılmasına; yeni bisiklet parkurlarının açılmasından ev pansiyonculuğunun geliştirilmesine kadar çeşitli alanlarda çalışmaların yer aldığını söyledi.

Özdemir, “Bornova’nın imajı iyileştirilmeli ve sahip olduğu çekim unsurları daha iyi şekilde tanıtılmalıdır. Bu amaçla hazırlanan turizm master planında ilçenin turizm gelirinden aldığı payı hızla artıracak yeni hedefler belirledik. Bu kapsamda Bornova halkına yönelik bir anket çalışması da yaptık. Buna göre vatandaşların ilçenin çekim merkezleri ile ilgili bilgi düzeylerini ölçtük ve halkın bu konuda çok fazla bilgi sahibi olmadığını tespit ettik” dedi.

BORNOVA'YI HOMEROS TANITACAK
İzmir’in tarihini 8500 yıla çıkaran Yeşilova Höyüğü, yeni planla birlikte çekim merkezi haline gelecek. Kazı alanında, gezginleri o dönemin tarihine yolculuğa çıkaracak canlandırmalar yapılacak. Homeros Festivali, uluslararası etkinliklerle geliştirilerek ilçenin tanıtımına katkı sağlanacak. İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisi olan Homeros’un milattan önce 8. yüzyılda Bornova Çayı’nın çevresindeki mağaralarda doğduğuna inanılıyor. Bornova, “Homeros’un doğduğu topraklar” vurgusuyla tüm dünya tarafından bilinen bu değerden yola çıkarak tanıtımına katkı sağlayacak.

BEŞ YILLIK MASTER PLANI
İzmir’in turizm potansiyeline katkı sağlayacak ve 5 yılda hayata geçecek Bornova Turizm Master Planı’nda yer alan bazı hedefler şöyle:
-Turizm ofisi kurulacak
-Atıl durumda bulunan Levanten evleri belediye tarafından kamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilecek
-Bir Levanten evi Levanten müzesine dönüştürülecek
-Kafe ve restoranların menüleri Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak. İngilizce bilen personel istihdam edilecek
-Bölgede yer alan yol gösterici levhaların İngilizceleri hazırlanacak
-Festival sayısı artırılacak
-Bornova’nın köylerindeki temiz hava ve yeşil alan günübirlik geziler için bir seçenek olarak sunulacak
-Bornova köylerinde ev pansiyonculuğunun gelişimi için projeler geliştirilecek
-Butik oteller yapılacak
-Çiçekliköy ve Yakaköy’ün dağ eteklerinde bisiklet parkurları yapılacak
-Erasmus öğrenicilerine yönelik Bornova tanıtım broşürleri hazırlanacak
-Bornova’ya özgü hediyelik eşya üretimi yapılacak
Kaynak: İHA