Srebrenitsalı Anneler İstanbul'da

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in davetlisi olarak Bosna Hersek'ten İstanbul'a gelen Srebrenitsa ve Jepa anneleri, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nı gezdi.

Srebrenitsa katliamının 18. yılı nedeniyle Bosna Hersek'te geçen ay düzenlenen törenlere katılan Bakan Çelik'in daveti üzerine Türkiye'ye gelen annelerin İstanbul ziyaretleri devam ediyor.

Ziyaret kapsamında, dün Tarihi Yarımada'da Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi ile Beylerbeyi Sarayı ve Çamlıca Tepesi'ni gezen annelerin bugünkü durağı, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı oldu.

Anneler önce dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı'yı ziyaret etti. Çarşıda özellikle tekstil ürünlerini ilgiyle inceleyen anneler, Şile bezi gömlek satın aldı. Anneler daha sonra tarihi Mısır Çarşısı'na geçti.

Baharatlara bakan ve Türk tatlılarını deneyen konuklar, buradan da yakınlarına ayet ve hadis süslemeli çeşitli hediyeler aldı.

-"Türkiye'nin yardımı çok önemli"

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul ve Bursa'dan oluşan ziyaret planları sayesinde Osmanlı mirasını gezme imkanı bulacaklarını belirterek, ata yadigarı eserleri görecekleri için mutlu olduklarını söyledi.

İstanbul'a daha önce de geldiğini ifade eden Subaşiç, her gelişinde yeni şeyler gördüğünü aktardı. Subaşiç, İstanbul'u herşeyin en üst düzeyde olduğu bir yer olarak niteleyerek, "Biz, Balkanlar'da Türklerin devamıyız. Balkanlar'da bir sürü şey oldu, bütün bu olanlardan sonra, bizimle en çok Türkiye ilgilendi. Geldiğimiz noktada mahkemelerin tamamlanmasında Türkiye'nin yardımı çok önemli. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç, ölmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'Halkımı sana emanet ediyorum' demişti. Bu sözden sonra ne zaman buraya gelsem kendimi çok iyi hissediyorum" diye konuştu.

Subaşiç, Bosnalıların İstanbul'a Türkiye halkının da Srebrenitsa'ya gelmesi gerektiğini dile getirerek, Başbakan Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e kendilerine bu imkanı verdikleri için teşekkür etti.

-Çiçeğin sırrı

Gün boyunca 11 beyaz yapraklı çiçeklerini yakalarından düşürmeyen anneler, çiçeğin 11 yaprağının Bosna'da yapılan 11 katliamı ve 11'incisi olan Srebrenitsa'yı temsil ettiğini, çiçeğin içindeki yeşil kısmın İslamı ve gelecek nesillere ulaşamayan çocuklarını sembolize ettiğini dile getirdiler.

Srebrenitsa ve Jepa anneleri, gün içinde İstanbul Boğazı'nda tur atacak, Sarıyer'de börek yiyecek, Taksim'i ve Nişantaşı'nı gezecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Bosnalı konuklarını, yarın Topkapı Sarayı'nda misafir edecek.

Anneler, Beylerbeyi Sarayı ve Çamlıca ziyaretlerinin ardından yarın akşam Bursa'ya hareket edecek. Burada Ulucami, Kozahan, Yeşil Cami ve Muradiye gibi şehrin simgeleri haline gelen yerleri gezecek olan anneler, daha sonra Saraybosna'ya dönecek.

Kaynak: AA